Lowlands
Lowlands Jeroen Nooij

Lowlands heeft nu ook een wetenschapsprogramma

Cultuur

BIDDINGHUIZEN - 'Lowlands Science' is dit jaar een nieuw onderdeel van het Lowlands-festival. Het wetenschapsprogramma is een samenwerking van Lowlands, Campagnebureau BKB, New Scientist en KNAW.

Persbericht Lowlands:

,,Lowlands Science voert iedere dag in en rondom de gloednieuwe Oh Mega!-tent een aantal onderzoeken uit, als resultaat van onze oproep aan wetenschappers om voorstellen te doen.

Ook gaat een team van wetenschappers van de Nationale Wetenschapsagenda in gesprek met wetenschappers van Lowlands Science om antwoord te krijgen op een deel van de 12.000 vragen die door de Nederlandse bevolking zijn ingestuurd. Het aanbod is rijk en we hebben jou erbij nodig!

Lovin' Lowlands
Vertel eens, in hoeverre maakt flirten, daten of seks onderdeel uit van jouw festivalervaring? De Universiteit van Amsterdam zou dat dolgraag willen weten, want er is nog nooit onderzoek naar gedaan. Met behulp van het Speed Date Lab en een Daily Diary app (die je hier kunt downloaden: bit.ly/dailydiaryapp) gaan ze die lacune nu opvullen. Thanks to you!

Mutual Brainwave Machine
Zitten Lowlanders op dezelfde golflengte? Dat test Universiteit Utrecht i.s.m.de Hersenstichting op persoonlijk niveau uit door middel van hun Mutual Brainwave Machine. Daarin zit je met z'n tweeën tegenover elkaar met EEG-kappen op die jullie elektromagnetische hersengolven meten, terwijl je visuele en audiofeedback krijgt die sterker wordt als jullie hersenen dezelfde signalen gaan afgeven.

Lowlands for life!
Schuifel over het terrein in een ouderdomspak, waarmee je de beperkingen van het ouder zijn ervaart, zoals slechter zicht en stijfheid van gewrichten. Dit levert een schat aan gegevens en inzichten op voor het Radboudumc, zoals jouw perceptie van ouderdom en je eigen toekomstige festivalbeleving.

Dna-testjes
Je zou zeggen dat Lowlanders het 'adventure-gen' delen, maar laat dat gerust testen door LeveDNA! i.s.m. het Leids Universitair Medisch Centrum, middels bitter proeven en kleuren zien (beide bepaald door je DNA) en verlaat de tent met je eigenhandig zichtbaar gemaakte DNA op zak, in de vorm van een hangertje.

Invloed van licht en muziek op ontspanning
Onderga de Neurofeedback Training van Applied Neuroscience Group om te zien wat de invloed van licht en muziek is op je mate van ontspanning. Je krijgt een lamp op je bakkes en diverse muzieksoorten te horen terwijl je hersenactiviteit wordt gemeten.

Psychosociale problemen bij jongeren met kanker
Adolescents & Young Adults met kanker hebben meer psychosociale problemen dan vergelijkbare jongeren zonder kanker. Denken de wetenschappers van AYA, Radboudumc en Universiteit Tilburg. Om dat zeker te weten hebben ze gegevens van een lichamelijk gezonde normpopulatie nodig ter vergelijking, en waar kunnen ze die beter vinden dan hier?

360° Visual Scenarios
Het Nederlands Instituut Criminaliteit en Rechtshandhaving en de Vrije Universiteit plaatsen jou in een levensechte omgeving voor een hyperrrealistische ervaring, aan de hand van drie special geschreven scenario's. Handig voor trainingen van bijvoorbeeld veligheids- en medisch personeel, en spannend voor jou!

Hoe kom je zonder sporen na te laten van dat lijk af?
Heb je er altijd van gedroomd een crimescenario na te spelen? Bij dit experiment van het NFI Crime Lab wordt die droom werkelijkheid. Alles draait om de vraag hoe je je misdaad begaat zonder sporen na te laten. En dat onder tijdsdruk. Spannend!

De invloed van sociale interactie op je gamegedrag
Iedereen gamet wel eens. Alleen of met anderen. Hoe die situatie van invloed kan zijn op je gamegedrag is iets waar De Haagse Hogeschool graag achter wil komen. Daartoe projecteren ze een simpel spel (denk Pong, Pacman of Tetris) op het grote scherm op Planet, en nodigen jou uit om dat te spelen. Alleen of samen met een onbekende mede-Lowlander.

Art & Perception Lab
Alles is perceptie. Ook hoe jij kunst ervaart. Om dat te bewijzen richt TU Delft een lab in waar je met een speciale kunstkijker extra diepte in schilderijen kunt zien, waar je ?kleur-remixes' van Van Gogh bekijkt en een niet-van-echt te onderscheiden Rembrandt kunt aanraken. En hoe jij daarnaar kijkt is allemaal meetbaar.

Nationale Wetenschapsquiz
Naast onderdeel te zijn van onderzoeken van andere wetenschappers krijg je natuurlijk ook de kans om je eigen geleerdheid te bewijzen! Iedere dag om 17 uur kun je meedoen aan de Nationale Wetenschapsquiz op Lowlands. Onder leiding van wetenschapsjournalist Rob van Hattum en gastheer Pieter Hulst presenteert de VPRO dagelijks een speciale Lowlands-versie van de bekende TV-quiz in de Echo.

Met tien petje-op-petje-af vragen strijden de deelnemers voor de titel van grootste knappe kop op Lowlands én een mooie prijs. En natuurlijk wordt de show begeleid door spectaculaire wetenschappelijke experimenten en demonstraties. Hooray for science!''