Bas Uterwijk

Lowlands maakt ook theater- en dansprogramma bekend

Cultuur

BIDDINGHUIZEN - In de theatertent van het festival Lowlands zijn in augustus tal van theater- en dansvoorstellingen te zien. Lowlands heeft het programma deze week bekend gemaakt.

Persbericht Lowlands:

Jakop Ahlbom - 'Horror'
We hebben in de loop der jaren al heel wat huiveringwekkend goed theater in Juliet gehad, maar ?Horror' van Jakop Ahlbom is een heel ander monster. De talentvolle Nederlands/Zweedse theatermaker is namelijk een groot horrorfan. In het surreëel gruwelijke ?Horror' komen al die griezelmeesters samen in een non-stop thrillfest zonder tekst, maar met een bloedstollende combinatie van dans, acrobatiek, goochelkunst en behoorlijk briljante special effects. Schone onderbroek mee, geloof ons.

Conny Janssen Danst - 'Inside Out'
Enig idee wat ?exploded drawings' zijn? Uit elkaar getrokken driedimensionale tekeningen, that's what. Heb dat nut? Jazeker, om te zien uit welke onderdelen een object is opgebouwd. Ze inspireerden het Rotterdamse Conny Janssen Danst tot ?Inside Out', een als vanouds rauwe, energieke dansvoorstelling over in- en uitzoomen. Want als je de details kunt zien, begrijp je het geheel wellicht beter. Wonderschoon.

Daria Bukvi? - 'Nobody Home'
Terwijl de dobbernegerers in Den Haag zich drukmaken over kruimels in bed en bad vertelt ?Nobody Home' de ongelofelijke levensverhalen van de asielzoekers zelf. UHet ontroerende, kritische en humoristische ?Nobody Home' gaat over het soms absurde leven in het AZC en de Nederlandse bureaucratie, maar ook over hilarische culturele clichés zoals dramaqueenende Syrische moeders en Arabische B-boys in witte sokken en badslippers.

Scapino Ballet Rotterdam
Scapino Ballet Rotterdam is vaste gast in Lowlands Paradise, voornamelijk omdat het trendsettende spitzengezelschap elke keer de lat weer hoger legt. Deze twaalfde voorstelling is geen uitzondering, want in 2015 neemt Scapino gelijk twee topchoreografen mee: de Israëliër Itamar Serussi en huischoreograaf Felix Landerer.

Farruquito
Wel 's een flamencoshow bezocht, ergens in een Spaans toeristenmekka? Denk dan daaraan terwijl je je vergaapt aan het voetenwerk van deze topdanser uit Sevilla. Je weet niet wat je meemaakt. Farruquito, vierdegeneratietelg van een zigeunerdynastie, danst flamenco pur sang: snel, woest en rauw, maar met een techniek om van te duizelen, volgens de unieke familiestijl. Zelf de Flameco dansen? Farruquito geeft op zaterdagochtend een workshop in de India. ¡Te gusta esta!

Ann van den Broek | WArd/waRD - 'The Black Piece'
Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Dat is het spelletje dat de Vlaamse choreograaf Ann Van den Broek speelt met ?The Black Piece'. Een choreografische zoektocht naar het andere zwart. Het zwart dat onophoudelijk aantrekt, aandacht opeist, intrigeert en beklijft. Beelden, licht, beweging en geluiden zetten je zintuigen op scherp en halen al je verwachtingen onderuit.

Viktor Griffioen | Orkater - 'Sky-Hi & So-Lo'
Viktor Griffioen van Orkaterband The Sadists sloot zich twee maanden op in een donkere kelder. Herboren, vastbesloten en gereïncarneerd als de part-time superheld en rafelige troubadour Mr. Ferocious lanceert hij zichzelf met zijn eerste soloprogramma ?Sky-Hi & So-Lo': propvol muziek, busladingen gaffertape, gebroken tegeltjeswijsheden en een robot.

Davy Pieters | Frascati Producties - 'How Did I Die'
Levensvragen genoeg in Lowlands Paradise, maar wat als je ontzielde lichaam lijkstijf in een bos wordt gevonden? De nagelbijter ?How did I die?' van Frascati Producties probeert met een reconstructie antwoord te geven op de laatste vraag van een vermoorde jonge vrouw. Maar er leiden vele dwaalsporen naar het mortuarium. Want de ene waarheid is de andere niet, laat staan de werkelijkheid.

David Middendorp | Another Kind Of Blue - 'Flyland 2'
Op Oerol 2014 was de magische dansvoorstelling ?Flyland' te zien, door choreograaf David Middendorp en Another Kind Of Blue speciaal voor het Terschellingse festival geproduceerd. Voor Lowlands maakten ze het vervolg ?Flyland 2', een beeldend verhaal over liefde, emotie en de dunne lijn tussen fantasie en realiteit.

De Verleiders | 'Door De Bank Genomen'
In ?Door De Bank Genomen' wordt de twijfelachtige moraal aan de top van het bankwezen aan de kaak gesteld en op de hak genomen. Dat slangennest van graaicultuur en zelfverrijking, door De Verleiders via sketches en monologen vakkundig en satirisch tot op het bot gefileerd. Een voorstelling ook over hoe niet de overheid maar de financiële wereld in onze maatschappij aan de touwtjes trekt. Voor gratis. Haha.

Abonneer gratis

op de digitale krant