Bloed, zweet, tranen, patat en heel veel bier
Bloed, zweet, tranen, patat en heel veel bier brugmedia.nl

Bloed, zweet, tranen, patat en heel veel bier

Cultuur

DRONTEN - De Hazes-film 'Bloed, Zweet & Tranen' ging vanavond in première in 130 Nederlandse bioscopen, waaronder Dronten. De Meerpaal-bioscoop had een een passend arrangement bedacht met vooraf snacks.

Het was een mooi idee van De Meerpaal: onbeperkt eten en daarna een film bekijken. Er stond een buffet van patat, kroketten, frikandellen, knakworsten, kaassoufflés en broodjes hamburger op de Hazes-liefhebbers te wachten.

Geen haute cuisine

Ook de film die volgde was geen haute cuisine. De Hazes-liefhebbers kregen bepaald geen verfijnd en vrolijk beeld van hun held voorgeschoteld. De film van regisseur Diederick Koopal gaat vooral over de donkere kanten van Hazes' leven: zijn podiumangst en zijn daarmee samenhangende alcoholgebruik. Of beter: Heinekengebruik.

Bij een film over mensen die je levend gezien hebt, bestaat de neiging om voortdurend te vergelijken met het origineel. Tegenover een tenenkrommende Johnny Kraaykamp-imitatie van Marcel Hensema staat gelukkig een behoorlijk geloofwaardige André Hazes, gespeeld door Martijn Fischer. Wel jammer dat de acteur ook moet zingen, want op dat terrein kan hij niet tippen aan de echte.

Zij gelooft in mij

John Appel heeft in 1999 de documentaire 'Zij gelooft in mij' gemaakt. Dat maakt een speelfilm over leven en ondergang van de volkszanger eigenlijk overbodig. Toch is de film van Koopal heel goed door te komen, vooral het tweede gedeelte.

En dat is vooral te danken aan Martijn Fischer.

Maarten Heijenk