Wilco Steeneveld

Blaasmuziek leeft weer op in de gemeente Dronten

Cultuur

DRONTEN - Het nieuwjaarsconcert in theater De Meerpaal begint een traditie te worden. Elk jaar weten de Dronter muziekverenigingen er een spannende show van te maken, met een knipoog naar het Weense nieuwjaarsconcert.

Verslag: Harmonie Eendracht Dronten:

Aldaar in Wenen een kaartje ruim 4.000 euro kost, kan het in Dronten voor 9,50 euro. Een paar honderd bezoekers, velen jaarlijks terugkerend, kwamen luisteren naar wat de muziekverenigingen uitvoerden.

Harmonie Eendracht Dronten onder leiding van dirigent Jan Maat opende de show met een feestelijk muziekstuk ?Odilia'. Met het stuk de ?Scenes of the Nutcracker' laat het orkest duidelijk horen wat het allemaal in haar mars heeft. Eendracht sloot af met een ondeugend, maar spannend en swingend werk. Het gaat over een ?Midnight Dancer'. Eendracht valt op met veel spelende jeugdleden.

Amor Musae

Vervolgens was de beurt aan Amor Musae. De brassband uit Swifterbant begint met een internationaal stuk muziek in Noorse sferen. Het jongste en kleinste orkest uit de gemeente wordt gedirigeerd door Martijn De Lange.

Als laatste mocht Maris Sonores alles uit de kast halen. En dat deden zij uitstekend met onder andere een solo van xylofonist Remco Holierhoek. De opera van Rossini komt voorbij. Het publiek reageert uiterst enthousiast op de vele muziekstukken die de revue passeren.

Groot Dronter superorkest

Het hoogtepunt van de avond is wanneer alle orkesten worden samengevoegd tot één groot Dronter superorkest met meer dan honderd muzikanten. Het sluitstuk van dit concert wordt gevuld met vele herkenbare muziek. ?Music' van John Miles en ?Rolling in the Deep' van Adele.

Wanneer alle trombones op de voorgrond treden wordt de ?76 Tromones' gespeeld. Het stuk dat momenteel bekend is als openingsnummer bij de Andre Rieu concerten. Wanneer ?Fascinating Drums' wordt ingezet mogen de slagwerkers diverse solo's laten horen. Dit jaar was dirigent Martijn De Lange uitverkoren om het grote orkest te leiden. De jonge en enthousiaste dirigent had de touwtjes goed in handen.

Alle orkesten laten deze avond zien dat de blaasmuziek weer opleeft in de gemeente Dronten. Zowel oud als jong kunnen zich amuseren met een instrument. Samen muziek maken verbindt.