Wethouder Peter van Bergen
Wethouder Peter van Bergen ©maartenheijenk.nl

Gemeentelijke regisseur en projectleider moeten asielzoekers aan baan helpen

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat een regisseur en een projectleider aanstellen, die eraan moeten bijdragen dat statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) sneller een baan vinden. Wethouder Peter van Bergen heeft tijdens twee proeven geconstateerd dat dit nog niet zo vlot gaat.

De gemeenteraad heeft in 2015 een plan vastgesteld om statushouders aan het werk te krijgen. Vervolgens zijn er proeven gestart met zo’n 35 mensen. Dit heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Groeiende aantallen

Eén van de redenen waarom het moeilijk gaat, is de enorme groei van het aantal statushouders. In 2013 kregen nog slechts 11 vluchtelingen huisvesting in Dronten, in de jaren daarna is dat gestegen naar 103 in 2016.

Een andere reden is de ‘belastbaarheid’. ,,Een aantal mensen heeft nogal wat meegemaakt in de landen waar zij vandaan komen’’, weet wethouder Van Bergen. Ook zijn er grote verschillen in hoe snel mensen leren. Daarbij gaat het vooral om de taal. ,,Want de taalachterstand is meestal het grootste obstakel om mensen naar werk te begeleiden.’’

Twee nieuwe medewerkers

De gemeente krijgt van het Rijk 4.430 euro per gehuisveste statushouder. Daarvan worden nu de twee nieuwe medewerkers betaald.

Van hen moet de projectleider zich vooral gaan bezighouden met de contacten met partijen als het COA, Vluchtelingenwerk en de GGD. ,,Want er zijn nogal wat partijen actief rond statushouders en de verbinding tussen die partijen kan nog wel beter’’, vindt de wethouder.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 5 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 6 uur geleden