Dronten neemt geen extra maatregelen tegen overlast van vuurwerk

Gemeente

DRONTEN - Een motie van SP en GroenLinks over de aanpak van vuurwerkoverlast is vanavond door alle andere partijen in de gemeenteraad weggehoond. Beide indieners hadden gepleit voor bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones of het beperken van de periodes dat vuurwerk mag worden afgestoken.

SP-fractievoorzitter Jan den Boer kwam vorig jaar met het plan op de proppen om het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling te verbieden in de gemeente Dronten. Toen hij zag dat daarvoor geen meerderheid te vinden was, kwam hij vanavond samen met GroenLinks met een iets milder voorstel. B en W zou met een plan van aanpak moeten komen om de vuurwerkoverlast te verminderen.

Mooie tradities

Burgemeester Aat de Jonge liet er meteen geen twijfel over bestaan dat hij dit helemaal niet ziet zitten: „Vuurwerk en dus een beetje overlast behoort tot de mooie tradities in dit goede land.” Volgens de burgemeester waren er het afgelopen jaar slechts enkele tientallen klachten.

Hoe vroeg zich af waar die vuurwerkvrije zones zouden moeten komen: „Bij bejaardenhuizen? In woonwijken waar veel ouderen wonen? In woonwijken waar veel honden zijn? Dat is allemaal arbitrair. Wij zien niet hoe we dat moeten invullen.” Volgens de burgemeester ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de inwoners zelf.

Ouders en omstanders

De burgemeester vond alle andere fracties aan zijn zijde. Jaap Oosterveld (ChristenUnie) herkende het probleem: „Maar wij denken niet dat dit de richting is om het probleem op te lossen.” Siert Jan Lap (CDA) noemde de verantwoordelijkheid van ouders en omstanders.

„Je kunt zo veel dingen bedenken die overlast geven”, vond Foeke Bongers (D66). Suzanne Stoop (PvdA) wees op de gevaren: „Het zal je kind maar overkomen…” Tegelijkertijd vond zijn de tradities waardevol. Jaap Kodde (VVD) wilde de verantwoordelijkheid bij de burgers laten.

Hilversum

Jan den Boer erkende zijn nederlaag. „Ik had de hoop dat we een gemeente als Hilversum zouden volgen met vuurwerkvrije zones.”

Hij bracht het voorstel tòch in stemming, om vervolgens te moeten constateren dat behalve de indieners iedereen tegen stemde.

Video Jan den Boer

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden