Wethouder Dirk Minne Vis (CDA)
Wethouder Dirk Minne Vis (CDA) Ā©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten pakt ā€˜landjepikā€™ consequent aan: ā€žWant stelen mag nietā€

Gemeente

DRONTEN - 350 inwoners van de gemeente Dronten zijn de afgelopen jaren aangesproken omdat ze ten onrechte gemeentegrond in gebruik hadden genomen. In de tweede fase worden binnenkort nog eens 450 burgers aangepakt. ā€žWant stelen mag nietā€, weet wethouder Dirk Minne Vis.

De gemeente pakt het oneigenlijk grondgebruik in fases aan, omdat de juridische medewerkers niet alle zaken tegelijk kunnen verwerken. ā€žDan kan het soms onredelijk overkomenā€, erkent de wethouder, ā€žZo van: ik heb een broer in wijk x, daar doen jullie niks en mij pakken jullie aan... Dat klopt, want in wijk x komen we nog.ā€

Drie soorten reacties

Volgens de heer Vis zijn er drie soorten reacties van bewoners. Veel burgers begrijpen het en brengen het in de oude staat terug. ā€žEr zijn ook mensen die het jammer vinden en vragen of ze de grond mogen kopen. In bepaalde gevallen mag dat. Maar het mag niet als het op onze groene hoofdstructuur zit, want die willen we in stand houden.ā€ Ook als er kabels of leidingen liggen, wordt de grond niet verkocht.

De derde groep zijn de mensen die boos worden. Het zijn de inwoners die wijzen op buren die volgens hen niet bestraft worden of die het gebruik van overheidsgrond als een soort ā€˜geuzendaadā€™ zien. Vaak krijgt de wethouder daarbij ook klachten over intimidatie en taalgebruik van de opsporingsambtenaren (BOAā€™s): ā€žIk kan me dat niet voorstellenā€

Tegensputteren

Dirk Minne Vis zegt niet toe te geven als mensen brieven sturen, gesprekken met de wethouder willen of naar de rechter stappen: ā€žAls je tegensputtert is dat voor ons geen argument om toe te geven. Dan gaan wij ook door!ā€

De gemeente wijst erop dat veel burgers voor de rechter een beroep doen op verjaring. De verjaringstermijn is echter 20 jaar en dan moet de bewoner ook nog kunnen aantonen in goeder trouw te hebben gehandeld.

Inhaalslag

Het landjepik vindt veelal plaats om een grotere tuin te krijgen of om in- en uitritten of privƩparkeerplaatsen te maken. Zes jaar geleden is de gemeente begonnen met een inhaalslag bij het aanpakken ervan.

Van de 350 gevallen in de eerste fase is er 84 keer grond verkocht (opbrengst voor de gemeente: bijna 3 ton), 10 zaken waren verjaard en 20 zijn er nog in behandeling: ā€žDat betekent dat er 236 situaties zijn teruggebracht in de oorspronkelijke staat.ā€ De twintig zaken die nog spelen concentreren zich in drie straten: De Reiger in Dronten en Koningshof en Kruisboog in Swifterbant.

Bedrijventerreinen en buitengebied

Nu de eerste fase bijna is afgerond, gaat de gemeente in de tweede fase nog eens 450 gevallen aanpakken. De eerste prioriteit gaat naar de 310 burgers die een relatief grote lap grond hebben ingepikt. De aandacht gaat in deze tweede fase vooral naar de bedrijventerreinen en het buitengebied.

Ondertussen houdt de gemeente ook de drie dorpskernen blijvend in de gaten: ā€žWant soms zijn we weg uit een wijk en gebeurt het wĆ©Ć©r. Je moet dus blijven opletten.ā€ De wethouder gaat de medewerkers in de groenvoorzieningen inschakelen om het in de gaten te houden: ā€žZij zijn de ogen en oren van de gemeente. En zij komen overal.ā€

Oneigenlijk grondgebruik

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 7 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 7 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 8 uur geleden