Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten gaat door met systeem om een pasje te gebruiken voor afvalcontainers

Gemeente

DRONTEN - De nieuwe ondergrondse afvalcontainers voor restafval, die vanaf 1 oktober gebruikt gaan worden, zijn alleen toegankelijk met een pasje. In Arnhem heeft een bewoner met succes bezwaar aangetekend tegen deze pas vanwege zijn privacy. In Dronten verwacht het gemeentebestuur geen problemen.

De gemeente Dronten gaat straks een nieuwe afvalpas (met chip) invoeren die toegang geeft tot de ondergrondse container in de eigen wijk èn tot de milieustraat. Deze pas vervangt de huidige ‘milieupas’.

Oneigenlijk gebruik

De nieuwe pas wordt ingevoerd omdat de gemeente oneigenlijk gebruik van de ondergrondse containers tegen wil gaan. Zo willen B en W voorkomen dat mensen uit andere gemeenten, waar ze moeten betalen per storting of per kilogram restafval, hun vuilnis naar Dronten brengen.

Volgens de gemeente Dronten worden er geen individuele gegevens van het ‘stortgedrag’ bijgehouden: „Het enige dat het systeem registreert is het aantal inworpen." Hiermee kan de gemeente straks zien of een ondergrondse container geleegd moet worden.

Moeilijk op te sporen

Nu de gegevens van de gebruikers niet worden vastgelegd, wordt het voor de gemeente wel moeilijk om oneigenlijk gebruik op te sporen: „Voorbeeld: een container is opvallend sneller en vaker vol dan andere. Dit kan liggen aan afvalscheidingsgedrag van inwoners, het storten van zaken die in de milieustraat horen, maar ook aan oneigenlijk gebruik van de pas.”

Het gemeentebestuur verwacht dat er nog wel een rechtszaak gaat komen over dit thema. Vooral het betalen per storting of per kilogram staat ter discussie. Er zijn plannen om vanuit privacy-aspecten dit systeem aan te vechten. „We wachten de ontwikkelingen af”, aldus B en W.

Milieustraat

Het systeem voor de milieustraat in Dronten blijft hetzelfde. Zowel de huidige milieupas als de nieuwe afvalpas geven toegang tot de milieustraat.

Via de pas wordt geregistreerd hoe vaak de milieustraat is bezocht en of er nog recht is op het gratis brengen van afval (maximaal 300 kilogram per jaar).

Dossier afvalcontainers

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden