De introductie van de Pas van Dronten in 2016.
De introductie van de Pas van Dronten in 2016. ©maartenheijenk.nl

Gemeenteraad heeft nogal wat vragen bij functioneren Pas van Dronten

Gemeente

DRONTEN - De fracties van D66, VVD en SP hebben vragen bij het functioneren van de Pas van Dronten. De SP gaat daarin het verst. „Hoe functioneert de Pas van Dronten? Wij hebben onze vraagtekens daarbij. We willen dit instrument eerst evalueren en goed bespreken voor we er weer geld in gaan stoppen”, zegt burgerraadslid Frans Rietveld.

De Pas van Dronten is ingesteld als onderdeel van het armoedebeleid van de gemeente. Inmiddels wordt de pas veel breder gebruikt. Zo kunnen de inwoners volgens het gemeentebestuur voordelig leuke dingen doen met de pas, zoals sporten, winkelen of een dagje uit. Ook wordt de pas bijvoorbeeld gebruikt voor het kerstgeschenk van gemeenteambtenaren.

Coördinator aanstellen

Vanwege al die extra’s wil het gemeentebestuur nu een coördinator aanstellen voor de Pas van Dronten. Deze ambtenaar gaat jaarlijks 47.500 euro kosten en krijgt als taak: „Om de Pas van Dronten nu en naar de toekomst toe goed te blijven positioneren en er nog meer voordeel voor de gemeente en zijn inwoners uit te halen.”

D66 wil dat wordt nagegaan of de pas zijn doel in het armoedebeleid behaalt. B en W schrijven in hun antwoord dat de nieuwe coördinator van de Pas van Dronten niet de enige is die het armoedebeleid bewaakt. Ze wijzen erop dat er ook een zogenaamde ‘netwerkregisseur’ is. Deze ambtenaar overlegt met partners en zorgt ervoor dat mensen die op een minimumniveau leven worden doorverwezen.