Urk
Urk ©maartenheijenk.nl

Urk wil een stukje Drontens water om beter te kunnen ingrijpen bij rampen

Gemeente

DRONTEN - De gemeenten Urk en Dronten zijn het nog steeds niet eens over een grenscorrectie. Urk wil graag een deel van het IJsselmeer overnemen voor de aanleg van een ‘maritieme servicehaven’. Op die manier kunnen eventuele rampen beter worden bestreden.

Urk zou de haven 't liefst over drie jaar in gebruik nemen. Het feitelijke bedrijventerrein komt op het eigen grondgebied te liggen, maar er is een strekdam gepland op het grondgebied van Dronten. Daarom wil Urk graag een grenscorrectie.

Rampen en crisis

De vraag van Urk is ingegeven doordat zich bedrijven kunnen vestigen in zware milieucategorieën. In verband met rampen- en crisisbeheersing wil de gemeente Urk de hele haven onder haar verantwoordelijkheid krijgen, temeer daar Dronten ver weg gelegen is, aldus B en W van Dronten: „Op deze wijze zijn dan de verantwoordelijkheden goed geregeld.”

Dronten wenste tot nu toe niet mee te werken aan die grenscorrectie. Toenmalig burgemeester Aat de Jonge zei in oktober dat hij meer zag in een samenwerking tussen beide gemeenten. Op dit moment verkennen Dronten en Urk de mogelijkheden. „Hierover wordt u binnenkort nader ingelicht”, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 12 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden