Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

PvdA vindt proces gemeentehuis aanfluiting: „Raad laat zich in het pak naaien”

Gemeente

DRONTEN - B en W en 7 van de 8 raadsfracties stellen voor om maximaal 3,5 miljoen euro te bezuinigen op de renovatie van het gemeentehuis. De PvdA heeft als enige fractie niet aan dat voorstel meegewerkt. Waarom zijn de socialisten niet bij de besloten vergaderingen van de 7 overige fracties aangeschoven? „Omdat het proces voor de renovatie van het gemeentehuis een aanfluiting is”, antwoordt fractievoorzitter Suzanne Stoop.

Een werkgroep uit de gemeenteraad heeft de bezuinigingsplannen voorbereid. De PvdA zag die werkgroep niet zitten. Aanvankelijk stond de partij niet te springen om dat toe te lichten. Inmiddels hebben B en W gepubliceerd dat de PvdA als enige niet heeft meegedaan. „Het ligt nu op straat, dus dat vraagt om uitleg”, zo motiveert Suzanne Stoop het besluit om nu wèl te reageren.

Zelf meegewerkt

Ze verwijst naar een brief van partijgenoot Roelf Raterink aan de overige fracties. „Door deel te nemen aan deze werkgroep, laten wij ons in het pak naaien”, schreef hij, „Je kunt het voorstel nu niet meer in alle vrijheid beoordelen. Je hebt er immers zelf aan meegewerkt”

De werkgroep werd ingesteld naar aanleiding van de gemeenteraadsvergadering van november. De raad besloot toen unaniem dat het gemeentehuis gerenoveerd moet worden, maar had wel bedenkingen bij de kosten van 24,9 miljoen euro.

B en W kregen de opdracht om binnen drie maanden verschillende scenario’s voor de renovatie uit te werken. Dit heeft geleid tot het vorige week gepresenteerde voorstel om maximaal 3,5 miljoen te bezuinigen.

Geen ruimte voor inwoners

De PvdA had ook bij de oorspronkelijke plannen al haar bedenkingen. Zo wijst de fractie erop dat er geen ruimte was voor de inwoners en dat de raad tussendoor alleen werd geïnformeerd via een zogenaamde ‘tafeltjesavond’. Deze avond was niet openbaar en volgens de PvdA was zelfs de ondernemingsraad niet welkom.

„Eén van de belangrijkste uitgangspunten is dat het gemeentehuis het huis van de samenleving is. Maar tot op de dag van vandaag zijn de inwoners niet betrokken”, constateert de PvdA, „Als je als inwoner al het lef had om er iets van te vinden of mee te denken, dan werd het afgedaan met: U bent te laat!

Snelle hap

Overigens heeft de PvdA niet alleen kritiek op de procedure, ook inhoudelijk zijn ze het niet met de plannen eens: „De raad vroeg om een voorstel à la carte zodat er echt wat te kiezen viel. Dit heeft meer weg van een snelle hap.”

De renovatie van het gemeentehuis wordt besproken tijdens een openbare commissievergadering op donderdag 14 februari. Waarschijnlijk volgt er twee weken later een definitief besluit tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Verbouwing gemeentehuis

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden