Burgemeester Ineke Bakker
Burgemeester Ineke Bakker ©maartenheijenk.nl

Burgemeester Bakker grijpt in bij kritiek op haar opvolger: „VVD’ers onder elkaar”

Gemeente

SWIFTERBANT - SP-gemeenteraadslid Tom de Kruijff zegt vorige week door burgemeester Ineke Bakker te zijn gekapitteld na zijn kritiek op de nieuwe burgemeester. Hem zou verzocht zijn opmerkingen over Jean Paul Gebben van de sociale media te verwijderen. De Kruijff reageert boos: „We leven toch in een vrij land? Maar waarschijnlijk meent ze het te moeten opnemen voor haar partijgenoot. VVD’ers onder elkaar…”

De gemeente Dronten bevestigt desgevraagd dat het telefoontje van de burgemeester heeft plaatsgevonden: „Ze vond de berichtgeving van de heer De Kruijff over de nieuwe burgemeester ongepast.

Kritiek

Tom de Kruijff steekt niet onder stoelen of banken dat hij niet gecharmeerd is van de keuze van de gemeenteraad voor de voormalige burgemeester van Renkum. Hij uitte die kritiek donderdag via Twitter en Facebook.

Volgens De Kruijff heeft hij hiermee niet de vertrouwelijkheid van de gemeenteraad geschonden. Het raadslid - inmiddels uit de SP-fractie gezet - zegt zijn kritiek pas te hebben gepubliceerd nadat er op onder andere deze site melding werd gemaakt van het ‘krasje’ dat Gebben drie jaar geleden heeft opgelopen.

Verzoek om te verwijderen

Na zijn publicaties op Facebook en Twitter werd het raadslid donderdag eerst gebeld door zijn eigen fractievoorzitter Peter Duvekot en vervolgens door Ineke Bakker. Beiden verzochten hem zijn kritiek van de sociale media te verwijderen.

„Doe nou niet zo negatief”, zou de burgemeester tegen De Kruijff hebben gezegd. Hij verwondert zich daarover: „Natuurlijk, ze mag het vragen. Maar ik mag toch ook mijn mening hebben?” Alleen om de lieve vrede te bewaren, besloot De Kruijff alles toch weg te halen.

Moeilijk te verkopen

Inhoudelijk stond en staat hij echter nog steeds achter zijn kritiek. „De profielschets voor de nieuwe burgemeester stond vol met allemaal prachtige cliché’s. Dan heb je 28 sollicitanten en kom je uiteindelijk met een kandidaat die een behoorlijke deuk heeft opgelopen… Ik vind dat moeilijk te verkopen.”

„De brief van een gewone Nederlander met een dergelijke fout op zijn CV wordt waarschijnlijk bij de eerste selectie al opzij gelegd; zeker als het gaat om een functie waarbij je moet kunnen bogen op onbesproken gedrag. Dat bezwaar had ik vorige week en heb ik nu nog steeds. Ik kan niets zeggen over hoe de man in Dronten gaat functioneren. Misschien is het wel een hele goede burgemeester, maar voorlopig moet ik het doen met informatie over zijn verleden.”

Jean Paul Gebben

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 9 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 10 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 10 uur geleden