Paul Vermast (GroenLinks)
Paul Vermast (GroenLinks) Ā© Jennifer Sauer

GroenLinks wil internetverkiezing over verdeling van 100.000 euro uit ideeƫnpotje

Gemeente

DRONTEN - Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad van Dronten 100.000 euro beschikbaar gesteld voor ideeƫn van bewoners. Diezelfde partij stelt nu voor om dat geld te verdelen aan de hand van een internetverkiezing onder de inwoners.

Alleen de SP stemde in november tegen het plan van GroenLinks. Peter Duvekot herhaalde donderdag zijn bezwaren: ā€žHet is een veredelde prijsvraag.ā€

Spraakverwarring

De rest van de fracties vindt die 100.000 euro nog steeds een goed idee, al was er donderdag meteen sprake van verwarring. Onlangs werd in het gemeentehuis namelijk een ideeƫnmarkt gehouden. Ging dat nu om hetzelfde potje, wilde de ChristenUnie weten. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) antwoordde dat die ton over dit kalenderjaar gaat en de ideeƫnmarkt over volgend jaar.

Verwarring ontstond er ook, toen Lazise Hillebregt (D66) twee voorbeelden van ideeĆ«n noemde: het planten van een boom en het aanleggen van een speeltuintje. ā€žDie voorbeelden komen toch niet in aanmerking?ā€, meende Suzanne Stoop (PvdA). Zij wees erop dat het alleen om incidentele plannen gaat en dat een boom of een speeltuintje ook onderhoudskosten met zich meebrengen.

Internetverkiezing

Paul Vermast (GroenLinks) vond het vooral belangrijk dat het gemeentelijke presentje gaat leven onder de inwoners. ā€žIk stel voor dat de plannen met de meeste stemmen doorgaan. Dat leidt tot reuring en misschien tot andere creatieve ideeĆ«n.ā€

Wethouder van Amerongen zei in een reactie dat B en W alle ideeƫn gaan inventariseren. De plannen die voldoen aan de criteria, worden aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna beslist de raad over de verdeling van het geld.

Paul Vermast bracht daarop nogmaals zijn internetverkiezing onder de aandacht: ā€žDat maakt het voor ons ook een stuk makkelijker.ā€ Het CDA vond het bij monde van Siert Jan Lap een goed idee, de overige fracties hielden de kaken op elkaar.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 18 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 18 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 19 uur geleden