Gemeente Dronten wil bermversteviging van buitenwegen versneld aanpakken

Gemeente

DRONTEN - Als het aan het gemeentebestuur ligt krijgt in 2020 niet alleen de Hondweg een ‘ribbelstrook’, maar ook het Olsterpad en de Oudebosweg. Wethouder Roelof Siepel stelt de gemeenteraad voor om de bermversteviging in de hele gemeente versneld aan te pakken.

Er rijdt steeds meer verkeer over de buitenwegen. Bovendien worden de landbouwvoertuigen groter en breder. Daarom is de gemeente Dronten al jarenlang bezig om de bermen te verstevigen met zogenaamde ‘ribbelstroken’.

Goed bevallen

De afgelopen drie jaar is er extra geld beschikbaar gesteld voor dit project. Daardoor konden er meer wegen worden aangepakt dan oorspronkelijk het plan was. „En dat is zowel de bewoners van de buitenwegen als ons goed bevallen”, weet de wethouder.

Voordeel voor de gemeente is dat er minder schade is aan de wegen en dat de bermen minder kapotgereden worden. De wethouder vermoedt dat het ook een positief effect heeft op de verkeersveiligheid, maar kan dat niet met cijfers staven.

70.000 euro extra

Voor het komend jaar had de gemeente 70.000 euro opzij gelegd voor de ribbelstroken langs de Hondweg. Als het aan B en W ligt komt daar nog eens 70.000 euro bij voor de Olsterpad en de Oudebosweg (zie video).

Tempo opvoeren

Volgens de huidige planning zou de gemeente in 2040 klaar zijn met het project. „Want als je àlle wegen in het buitengebied van de gemeente Dronten moet doen, heb je het over vele tientallen kilometers. Dat is een enorme operatie.”

Het college gaat de gemeenteraad volgend jaar voorstellen om het tempo op te voeren. Wanneer het dan klaar is, kan Siepel nog niet zeggen: „Dat is afhankelijk van het geld dat de raad ervoor beschikbaar stelt. Maar als ik een hele dikke duim gebruik, zeg ik: we hebben er nog zeker 5 tot 10 jaar voor nodig.”

Bermversteviging