Golfresidentie
Golfresidentie ©maartenheijenk.nl

Rechtbank stelt gemeente wederom in het gelijk: Golfresidentie zèlf verantwoordelijk voor riool

Gemeente

UTRECHT - Golfresidentie Dronten is zèlf verantwoordelijk voor het rioolstelsel op het eigen terrein. De Golfresidentie is particulier terrein en dus kan de Vereniging van Eigenaren voor het beheer en onderhoud van het riool niet aankloppen bij de gemeente. Die uitspraak heeft de rechtbank in Utrecht vandaag gedaan.

De Golfresidentie wil dat de gemeente Dronten haar rioolstelsel overneemt. De Vereniging van Eigenaren is hierover al jarenlang aan het bakkeleien met de gemeente. De Golfresidentie heeft verschillende procedures aangespannen en ving tot nu toe altijd bot. Zo ook deze keer.

Meeprofiteren

Volgens de VvE Golfresidentie voldoet de gemeente niet aan de wettelijke zorgplicht voor de inzameling van afvalwater. De gemeente stelt op haar beurt dat de Golfresidentie wel degelijk is aangesloten op de gemeentelijke riolering. B en W denken dat de Golfresidentie vooral wil meeprofiteren van het geld dat de gemeente opzij heeft gelegd voor vervanging, beheer en onderhoud van het rioolstelsel.

Volgens de rechter heeft de gemeente Dronten de zorgplicht om ‘stedelijk afvalwater in te zamelen en te transporteren’. Dat betekent dat de gemeente een riool moet aanleggen en beheren.

Particulier terrein

De rechtbank wijst er echter op dat die zorgplicht niet geldt voor particulier terrein: „De eigenaar of gebruiker van een perceel moet er zelf voor zorgen dat vrijkomend afvalwater naar een aansluitpunt van de riolering op de perceelgrens wordt geleid.”

Volgens de rechter heeft de gemeente het verzoek van de Golfresidentie om het rioolstelsel over te nemen terecht afgewezen.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden