Donald Trump
Donald Trump Gerd Altmann

Zelfs handelsoorlog tussen Trump en China is van invloed op afvalstoffenheffing in Dronten

Gemeente

DRONTEN - Zelfs de handelsoorlog tussen China en de Amerikaanse president Donald Trump heeft gevolgen voor de hoogte van de afvalstoffenheffing in de gemeente Dronten, vertelt wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie). Hij wil er maar mee zeggen dat de gemeente slechts heel beperkt invloed heeft op de inkomsten en uitgaven uit de verwerking van het huisafval van de Drontenaren.

B en W stellen voor om het tarief van de afvalstoffenheffing voor 2020 met 19% te verhogen ten opzichte van dit jaar. Dat is opvallend, want twee jaar geleden voorzag de politiek in Dronten nog een verlaging. De inwoners hoefden alleen hun afval maar goed te scheiden, dan zou het tarief vanzelf naar beneden gaan.

„Twee jaar geleden dachten we nog dat de markt voor gescheiden grondstoffen, zoals plastic, oud-papier, textiel en gft, zich gunstig zou ontwikkelen”, erkent Roelof Siepel. De wethouder moppert er wel eens over, maar in z’n algemeenheid vindt hij dat de inwoners van de gemeente Dronten inderdaad heel goed bezig zijn met het scheiden van afval. Waarom betaalt zich dat dan niet uit?

Verbrandingsbelasting

„Nu we in heel Nederland een paar jaar aan het afval scheiden zijn, zien we dat alle gemeenten geconfronteerd worden met een aantal ontwikkelingen”, reageert de wethouder, „In de eerste plaats heeft het Rijk een zogenaamde ‘verbrandingsbelasting’ ingevoerd. Dat betekent dat we voor elke duizend kilogram restafval die wij verbranden een paar tientjes moeten afdragen aan het Rijk.”

Een tweede ontwikkeling is de prijs voor het plastic, metaal en de drankpakken (PMD). „Voor elke container plastic kregen we voorheen een leuke bijdrage van het Rijk, maar daar is het Rijk gemakshalve mee gestopt”, zucht Roelof Siepel, „Per saldo krijgen we daardoor voor PMD 2,5 ton per jaar minder dan twee jaar geleden.”

Hetzelfde geldt voor oud papier: „Wereldwijd is die prijs gekelderd en dat betekent voor ons dat we er op jaarbasis ongeveer een ton minder krijgen voor oud papier.”

35 euro per aansluiting

„Als je al die ontwikkelingen optelt betekent het dat wij op jaarbasis ongeveer 575.000 euro meer aan kosten hebben of minder aan opbrengsten voor de verwerking van ons afval. Als je dat verdeelt over het aantal aansluitingen, ben je ongeveer 35 euro per aansluiting extra kwijt aan verwerkingskosten.”

Zijn dat dingen waar de gemeente Dronten wat aan kan doen? „Nee", antwoordt de wethouder, „Want wij hebben die verbrandingsbelasting niet bedacht. De oud-papiermarkt is heel erg tumultueus als gevolg van de handelsoorlog tussen Trump en China. Dat heb ik ook niet bedacht. En dat het hele stelsel voor de vergoeding van die plasticstromen onderuit gaat, dat heb ik ook niet bedacht. Voor ons zijn dit ontwikkelingen waar wij echt niets aan kunnen doen. En die waren ook niet te voorzien."

Livestream

Wat de gemeenteraad er van vindt, moet vanavond blijken. Dan wordt de verhoging van de afvalstoffenheffing behandeld in een commissievergadering. Deze is te volgen via onderstaande livestream.

Afvalstoffenheffing

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 16 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden