Vraag uit de enquête.
Vraag uit de enquête. screenshot dronten.ikpraatmee.nl

Gemeente in enquête: „Hoeveel euro belasting per maand bent u bereid meer te betalen?”

Gemeente

DRONTEN - „Stel: de gemeente Dronten blijft alle voorzieningen, producten en diensten op dezelfde manier aanbieden zoals zij nu doet, maar hiervoor zijn wel extra inkomsten nodig uit de belastingen voor inwoners. Hoeveel euro belasting per maand bent u bereid meer te betalen?” Dit is één van de vragen die de gemeente Dronten aan de inwoners stelt in het kader van de komende bezuinigingsoperatie.

De enquête voor de bezuiniging (in jargon: ‘herijking’) van de gemeente staat sinds vandaag online. Bewoners krijgen de opties om 60 tot 600 euro per jaar extra aan belasting te betalen, maar mogen zelf ook andere suggesties doen.

Wettelijke verplichtingen

De raadpleging begint met de vraag of de gemeente zich moet beperken tot wettelijke verplichtingen òf zoveel mogelijk diensten en producten moet aanbieden. Daarna volgt de vraag of belastingen mogen worden verhoogd òf er moet worden bezuinigd op voorzieningen, diensten en producten.

De enquête biedt een uitgebreide opsomming van activiteiten van de gemeente. Inwoners kunnen aangeven waar meer of minder geld aan kan worden uitgegeven.

Bijeenkomst

Als de resultaten van de enquête verzameld zijn, houdt het gemeentebestuur in februari een inwonersbijeenkomst. Aansluitend stellen B en W enkele scenario’s op en die worden gepresenteerd aan de gemeenteraad. De raad neemt in mei 2020 beslissingen.

Bezuinigingen gemeente Dronten