Kan Dronten naar het oosten uitbreiden? „Biddingringweg kun je verleggen”

Gemeente

DRONTEN - Bij de gemeenteraadsfracties die zich dinsdag uitspraken over de uitbreidingsrichting van Dronten, vormde het oosten een serieuze optie. „Maar je moet wel oppassen dat het niet een aparte wijk wordt”, waarschuwde Siert Jan Lap (CDA) met verwijzing naar de tussenliggende Biddingringweg (zie video).

De Tweede Kamer wil in Flevoland 100.000 extra woningen bouwen. Het zou een forse uitbreiding van Dronten betekenen. De vraag waar deze uitbreiding moet plaatsvinden, behandelen we in vijf afleveringen.

Deel 2: Oost

De provincie Flevoland schrijft: „Is de tijd gekomen om nu alsnog de sprong over de Biddingringweg naar Dronten Oost te maken? Dat is in beginsel een heel omvangrijke locatie, begrensd door Hanzeweg, Hoge Vaart en Elburgerweg waar ruimte is voor duizenden woningen. Hierbij is van belang dat Dronten ook kan bouwen voor de woningbehoefte in de Zwolse regio.”

Dat aspect van uitbreiding richting Zwolle riep vraagtekens op bij Suzanne Stoop (PvdA). Zij vindt dat er eerst een discussie moet komen over het karakter van Dronten nu en in de toekomst: „Want als je wilt groeien naar 75.000 inwoners, dan hoort daar stadse allure bij. Daarover wil ik in gesprek. Willen we dat echt? Ben je Flevoland of ben je Zwolle? Welke plek neem je in?”

Biddingringweg

Siert Jan Lap zei dat bij zijn CDA-fractie uitbreiding naar de Boudewijnlaan - ofwel het oosten - als eerste naar voren kwam. Bij nader inzien bleek de drukke Biddingringweg toch een te grote belemmering: „Zeker bij de komst van het vliegveld.”

Rob van der Schans (D66) zag daar wel een oplossing voor: „Het is toch ook denkbaar dat je wegen verlegt? Je kunt de Biddingringweg bijvoorbeeld langs de vaart leggen, een stuk naar het oosten.”

D66, ChristenUnie en GroenLinks zien het oosten als serieuze optie. „Buiten de huidige kern lijkt de Van der Hamlaan en Boudewijnlaan logisch”, zei Paul Vermast, wijzend naar het zuiden en oosten. Ook Justin den Harder (ChristenUnie) heeft het oosten in zijn Top Twee staan. Bij Van der Schans (D66) staat het op één: „Onze voorkeur gaat primair richting oosten.”

Uitbreidingsrichting gemeente Dronten

Honderdduizend woningen