Vraag uit de enquête.
Vraag uit de enquête. screenshot dronten.ikpraatmee.nl

Wethouder ziet 4,4% niet als belastingverhoging: „Dat zullen we nog een keer uitleggen”

Gemeente

DRONTEN - De stijging van de gemeentelijke belastingen, leges en tarieven voor volgend jaar met 4,4% moet niet gezien worden als een belastingverhoging. Dat stelt wethouder Ton van Amerongen (VVD).

De gemeente Dronten maakte deze week bekend dat er volgend jaar een inflatiecorrectie wordt toegepast op de belastingen. Daarbij gaat het niet alleen over de inflatie van 2020 (2,4%), maar ook over een te laag ingeschatte percentage van de afgelopen twee jaar (opgeteld 2,0%).

Afvalstoffenheffing kan ook lager

De hoogte van de afvalstoffenheffing en rioolrechten voor 2021 moet nog moeten worden vastgesteld. Ton van Amerongen: „Daar is het werkelijke percentage afhankelijk van de kosten die we beramen voor de begroting van 2021.”

Eerder deze week sprak het gemeentebestuur de verwachting uit dat de afvalstoffenheffing ‘boventrendmatig’ verhoogd moet worden. Inmiddels stelt de wethouder dat het werkelijke percentage hoger kàn zijn dan 4,4%: „Maar het kan ook lager zijn.”

Enquête

De gemeente Dronten heeft eind vorig jaar een enquête gehouden over de begroting. Op jullie vraag of de inwoners meer belasting wilden betalen zei 56% nee. Hebben jullie dat meegenomen in de overwegingen?
Ton van Amerongen: „Dat gebeurt ook niet. In die zin, dat we de belastingen alleen verhogen met het inflatiepercentage. We gaan het dus niet gebruiken als dekking voor tekorten die we hebben in de begroting. Dat is de lijn die we hanteren en dat ligt ook in de lijn van wat de burgers in die enquête hebben gezegd.”

Dat laatste lijkt mij niet, want jullie hebben letterlijk gevraagd: hoeveel euro belasting per maand bent u bereid meer te betalen?
„Dan gaat het over belasting, anders dan het inflatiepercentage. Dat inflatiepercentage betrekken we al sinds jaar en dag bij de tariefsbepaling.”

Ik vraag me af of de burgers, die de enquête ingevuld hebben, dat ook zo gelezen hebben.
„Dan zullen we ze dat nog een keer uitleggen.”