Barry Hoogezand (VVD)
Barry Hoogezand (VVD) ©maartenheijenk.nl

Raad kritisch over 4,4% belastingverhoging gemeente Dronten: „Eerst kijken naar de uitgavenkant”

Gemeente

DRONTEN - Het valt nog te bezien of de gemeenteraad dit najaar akkoord gaat met de door VVD-wethouder Ton van Amerongen aangekondigde belastingverhoging van 4,4%. Ook zijn partijgenoten zijn daar nog niet uit. „Wij willen eerst kijken naar de uitgavenkant”, waarschuwde raadslid Barry Hoogezand. Pas als blijkt dat daar niet te snijden valt, wil hij nadenken over het verhogen van belastingen en tarieven.

De discussie over de financiële plannen van de gemeente voor 2021 was donderdag voor buitenstaanders moeilijk te volgen. Keer op keer verschool de wethouder zich achter een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad, die achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden. Ook raadsleden als Siert Jan Lap (CDA) en Suzanne Stoop (PvdA) verwezen naar die vergadering.

Kritisch kijken

Lap vroeg de wethouder of hij bereid is te snijden in de eigen voornemens. Hoogezand vroeg terughoudendheid als het gaat om nieuw beleid. „Daar waar het mogelijk is om kritisch te kijken naar ons eigen beleid, zullen we dat zeker doen”, antwoordde Van Amerongen.

Barry Hoogezand kon nog niet precies de inflatiecijfers achterhalen, waaruit de belastingverhoging van 4,4% is opgebouwd. Hij kondigde aan kritisch te kijken of die 4,4% echt noodzakelijk is. Ook een extra verhoging van de afvalstoffenheffing is wat hem betreft geen gelopen koers. Daarvoor wil hij eerst de resultaten zien van een door B en W aangekondigd onderzoek.

Overhead

Suzanne Stoop (PvdA) wil vooral snijden in het budget dat de gemeente aan de eigen organisatie besteedt, ofwel de ‘overhead’. „We hebben een overhead van 53%. Kunnen we dat terugbrengen naar het landelijke gemiddelde van 33%?”

De wethouder zei dat ze op haar wenken bediend wordt. De overhead gaat volgens hem een grote rol spelen bij de begroting voor 2022.

Betalen zich scheel

Het PvdA-raadslid hoopt dat er voor de begroting van 2021 al iets gebeurt: „Want de inwoners betalen zich helemaal scheel aan belastingen. Ze krijgen een grote worst voorgehouden: als u goed uw afval scheidt, gaat dat veel voordelen opleveren. Maar we brengen de laatste tijd alleen maar slecht nieuws.”

Van Amerongen probeerde dat te weerleggen door erop te wijzen dat de Drontenaren heel weinig belasting betalen in vergelijking met de andere Flevolandse gemeenten: „Alles is relatief.” Dat was aan mevrouw Stoop niet besteed: „Inwoners gaan niet vergelijken met andere gemeenten. Die vergelijken met was ze vorig jaar betaalden.”

Of die 4,4% verhoging nu wel of niet wordt doorgevoerd, moet later dit jaar blijken. „Daar hebben we gelukkig nog even de tijd voor”, verzuchtte Hoogezand.