Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Vernietigende kritiek op ‘tweede hoofdingang’ gemeentehuis: „Onaanvaardbare aantasting”

Gemeente

DRONTEN - Zowel de monumentencommissie als de welstandscommissie van de gemeente Dronten hebben een vernietigend oordeel over wat zij de ‘tweede hoofdingang’ van het nieuwe gemeentehuis noemen. B en W leggen beide adviezen naast zich neer en gaan door met het bouwen van de zij-ingang.

Het gemeentehuis is een monument en dus moet er voor een verbouwing groen licht worden gevraagd aan de monumentencommissie. Deze commissie had een vernietigend oordeel over het omvormen van de personeelsingang tot wat zij noemt ‘een soort tweede hoofdentree’. De commissie spreekt over: „Een onaanvaardbare aantasting van monumentale waarden.”

Erg mager

De commissie noemt het architectonisch ontwerp van de nieuwe ingang ‘erg mager’: „Het doet geen recht aan het zorgvuldig vormgegeven gemeentehuis van Tauber.”

Ook de welstandscommissie ziet de nieuwe ingang helemaal niet zitten: „De oorspronkelijke personeelsingang heeft een discreet karakter en past naadloos in de architectuur van het pand. De nieuwe entree concurreert door haar ligging en omvang teveel met de publieke entree.”

Ook deze commissie heeft nogal wat architectonische bedenkingen: „Wij concluderen dat het plan in strijd is met redelijke eisen van welstand.”

Ondergeschikte

B en W leggen het dus allemaal naast zich neer. Volgens het gemeentebestuur gaat het slechts om een ondergeschikte zij-ingang en is het van belang om de publieksingang los te koppelen van de kantoren en het vergadercentrum. Bovendien zou de ingang voor meer licht in het gebouw zorgen.

Ook wil het college niets aan de nieuwe ingang verandering om ongewenst bezoek te voorkomen. Tenslotte schrijven B en W dat de architectuur zorgvuldig tot stand is gekomen.

Verbouwing gemeentehuis