Lagere opbrengst PMD.
Lagere opbrengst PMD. ©maartenheijenk.nl

Opnieuw forse verhoging afvalstoffenheffing in Dronten? „Financiele vooruitzicht is zorgwekkend”

Gemeente

DRONTEN - De afvalstoffenheffing ging dit jaar in de gemeente Dronten met 19% omhoog. Voor volgend jaar hebben B en W al gewaarschuwd voor een extra verhoging, bovenop de aangekondigde 4,4%. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) vertelde donderdag dat de coronacrisis een negatieve invloed heeft op de afvalbegroting: „Het financiele vooruitzicht is zorgwekkend, niet rooskleurig."

B en W willen volgend jaar alle belastingen en heffingen met 4,4% verhogen. Daarbij werd vorige maand meteen al aangekondigd, dat er voor de afvalstoffenheffing wellicht een extra bedrag bovenop komt. Het gemeentebestuur vindt namelijk dat de afvalinzameling voor 100% betaald moet worden uit de heffing. En daar wringt 'm de schoen, want de Drontenaren zetten tijdens de coronacrisis veel meer afval bij de weg dan daarvoor.

Veel meer afval

Over maart, april en mei bedroeg de toename volgens wethouder Siepel tien procent. Hij denkt dat dit komt doordat de mensen thuis zaten en de neiging hadden om hun huis en tuin op te ruimen. Bovendien gooiden ze voorheen afval weg op werk of op school en dit belandde nu bij het huisvuil. Die 10% extra leidt voor de gemeente tot hogere verwerkingskosten.

Tegelijkertijd ontvangt de gemeente de laatste maanden minder geld voor haar gescheiden afval. „Een aantal tarieven staat flink onder druk”, zei de wethouder daarover. Hij noemde daarbij textiel en karton: „En voor kunststof en het andere het andere PMD-afval stagneert de afzet onder druk van de olieprijs.”

Huishoudboekje

Het is allemaal van invloed op het huishoudboekje van de gemeente. „En die ontwikkeling was vooraf niet te voorzien”, weet Siepel.

Of het inderdaad gevolgen heeft voor de hoogte van de afvalstoffenheffing in 2021 kan hij nog niet zeggen. Zo weet hij bijvoorbeeld niet of de Drontenaren later in het jaar misschien juist minder afval hebben: „Ik durf daar nu nog niks over te zeggen.”

Afvalstoffenheffing