Kees Hermus tijdens de digitale vergadering.
Kees Hermus tijdens de digitale vergadering. screenshot

Kees Hermus uitgezwaaid door gemeenteraad: „Stond bekend als rasechte dossiertijger”

Gemeente

DRONTEN - „Je stond bekend als een rasechte dossiertijger.” Dat zei burgemeester Jean Paul Gebben vanavond bij het afscheid van gemeenteraadslid Kees Hermus (Leefbaar Dronten). Dat gebeurde tijdens een digitale raadsvergadering.

Hermus doet een stapje terug, omdat hij 65 jaar is geworden en zich wil bezighouden met minder serieuze zaken. Hij had na de verkiezingen in 2018 al gesteld dat hij het stokje zou doorgeven zodra er een opvolger was ingewerkt. Die opvolger is inmiddels gevonden in de persoon van Anne-Marie van Huffel.

Oneigenlijk grondgebruik

Volgens Gebben heeft Hermus een waardevolle bijdrage geleverd aan vooral de economische ontwikkeling van de gemeente Dronten en de positie van de gemeenteraad. Hij heeft zich veel beziggehouden met signalen uit de samenleving: „Waaronder het oneigenlijk grondgebruik; pittige zaken, waaraan jij een grote bijdrage hebt geleverd.”

De burgemeester omschreef het scheidend raadslid als aimabel en bescheiden: „Je kracht lag bij de inhoud, je stònd voor je mening. Wij willen je bedanken voor je inzet, je inspanning en je tijd.”

Zorgen over democratie

Kees Hermus sprak zijn lof uit voor de goede onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad. Hij uitte wel zijn zorg over de positie en de rol van de gemeenteraad: „Daar waar de democratie het dichtst bij de kiezer staat, gaat de democratie steeds meer verloren. Daar maak ik mij zorgen over.”

Anne-Marie van Huffel tijdens de digitale beëdiging.