Verzakking Rietweg is unieke situatie: „Er moet een grondige aanpak plaatsvinden”

Gemeente

DRONTEN - De Rietweg tussen Dronten en Lelystad verzakt, zo heeft onderzoek uitgewezen. Volgens het gemeentebestuur is het een ‘unieke situatie’: „Er is ook breder gekeken, naar andere wegen binnen de gemeente, maar er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het ook elders speelt.”

De verzakking kwam voor het eerst aan het licht na de zomer van 2018. De gemeente Dronten kreeg toen meldingen over gevaarlijke situaties op de Rietweg. Tijdens de extreme warmte in dat jaar bleek de weg in vier weken tijd op diverse plekken ernstig verzakt te zijn.

Swifterweg

De situatie komt volgens B en W op geen enkele andere gemeentelijke weg voor. Wel bleek de Swifterweg over grote lengtes verzakt te zijn, maar deze weg is eigendom van de provincie Flevoland. Ook een wegvak in Zeewolde was verzakt.

De gemeente heeft onderzoek laten doen. „Hieruit is gebleken dat het aannemelijk is dat de kleilaag onder de verharding verantwoordelijk is voor de zetting in combinatie met grote droogte. We hebben hier dus te maken met een constructief probleem dat veroorzaakt wordt door de diepere ondergrond en de klimatologische omstandigheden.”

Nog geen geld

Om verkeersonveilige situaties te voorkomen, worden er de komende periode relatief eenvoudige maatregelen getroffen. „Maar uiteindelijk moet er een grondige aanpak plaatsvinden”, meldt de gemeente. Voor die aanpak is nog geen geld opzij gelegd.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden