Remco de Maaijer (VVD)
Remco de Maaijer (VVD) maartenheijenk.nl

CDA heeft nog geen beslissing genomen over omstreden raadslid Brenda Berghorst

Gemeente

DRONTEN - De fractie van het CDA heeft nog geen standpunt ingenomen over het feit dat raadslid Brenda Berghorst deze zomer een groep arbeidsmigranten illegaal huisvestte. Over drie dagen eindigt het zomerreces van de gemeenteraad. De grootste fractie in de raad (de VVD) heeft nog wel wat vragen aan het CDA.

Eind juli werd bekend dat Brenda Berghorst illegaal onderdak bood aan arbeidsmigranten. Bovendien had ze verzuimd haar nevenfunctie als mede-eigenaar van uitzendbureau FlevoFlex Agri te melden.

Zowel het raadslid zelf als fractievoorzitter Siert Jan Lap hebben zich nog niet definitief uitgesproken over eventuele politieke consequenties. „Er is nog een aantal gesprekken gaande”, zegt Lap desgevraagd, „Zodra het bekend is komen wij met een verklaring.”

DeDrontenaar.nl sprak erover met VVD'er Remco de Maaijer, voorzitter van de grootste fractie in de gemeenteraad.

Woensdag is de eerste commissievergadering. Moet deze kwestie dan besproken worden?
Remco de Maaijer (VVD): „Ik wil er wel graag een discussie over hebben. Ik wil horen of wat ik in de pers gelezen heb ook inderdaad zo gezegd is. Op welk moment en hoe we dat doen, dat weet ik op dit moment nog niet.”

Om welke vragen gaat het dan met name?
„Vooral het punt dat ze gezegd zou hebben dat het te lang duurt om een vergunning te krijgen. Hoe bedoel je dat? Als dat een reden is om geen vergunning aan te vragen, dan maakt het dat heel ingewikkeld voor alles wat wij vragen aan ondernemers en burgers. Wij leggen allerlei spelregels op aan de samenleving en wij vragen de samenleving om zich aan die spelregels te houden. Vervolgens hebben wij daar ook een voorbeeldfunctie bij. Ik en mijn fractie vinden dat we het daar als collega-raadsleden over moeten hebben.”

En ‘het duurt te lang’ is voor jullie geen goede reden?
„Ik kan heel veel redenen bedenken om geen vergunning aan te vragen: dat het te lang duurt, dat je soms leges moet betalen, dat het soms ingewikkeld is. Dat vind ik inderdaad een lastig punt.”

Ze heeft haar nevenfunctie niet gemeld. Maken jullie daar ook een punt van?
„Dat is niet volgens de afspraak, dat is natuurlijk niet oké. Je moet dat netjes bijhouden, dat is bij elke gemeente zo. Maar ik ben zelf met name geïnteresseerd in dat vorige punt.”

Stel dat Berghorst woensdag aanschuift voor de commissievergadering: is dat voor jullie het moment om het hier over te hebben?
„Dat weet ik nog niet of dat een handig moment is.”

Toevallig ben je woensdag voorzitter van de commissievergadering. Wat vind je in die rol: kan Brenda Berghorst aanschuiven voor de vergadering?
„Op het moment dat ik voorzitter ben, treed ik niet op als fractievoorzitter van de VVD. Ik ga woensdag over de orde van de vergadering, ik handhaaf de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Zolang er niets anders over is afgesproken, laat ik iedereen tot die vergadering toe die daar recht op heeft. En dat heeft zij nog steeds.”

Affaire Berghorst

Abonneer gratis

op de digitale krant