Winkeliers bepalen zelf of ze belastinggeld besteden aan Koningsdag en Sinterklaas

Gemeente

DRONTEN - Stel dat de winkeliers in Suydersee ook in de toekomst geen cent willen uitgeven aan Koningsdag, de Sinterklaasintocht of de Meerpaaldagen, dan zijn ze daarin helemaal vrij. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de gemeente Dronten en stichting DOES.

De winkeliers in Suydersee krijgen belastinggeld om evenementen te organiseren en daarmee publiek naar het winkelcentrum te trekken. Dat geld wordt door de ondernemers zelf opgehoest middels de zogenaamde ‘reclamebelasting’. Het potje wordt beheerd door de stichting DOES.

‘Not amused’

DOES gaf tot 2018 een deel van dat geld aan de organisatie van lokale evenementen, zoals het piratenfestival, Koningsdag, Sinterklaas en de Meerpaaldagen. Vorig jaar besloot DOES die festiviteiten niet langer te sponsoren. De politiek was not amused en de gemeenteraad gaf wethouder Irene Korting (VVD) de opdracht om in gesprek te gaan met de stichting.

Die gesprekken hebben 21 maanden later geleid tot een convenant. In die afspraken verplicht DOES zich om over haar kalender vooraf in gesprek te gaan met bijvoorbeeld STADronten (Koningsdag en Sinterklaas) en met ProDronten (Meerpaaldagen). Daarna maakt DOES keuzes en die moeten worden besproken met de gemeente.

Het is aan DOES

Heeft de gemeente straks nog invloed op wel of geen viering van Koningsdag en wel of geen Sinterklaasintocht?
Wethouder Irene Korting: „Wij kunnen aangeven welke accenten wij belangrijk vinden. De activiteitenkalender wordt aan ons voorgelegd en daar worden wij bij betrokken. Maar het is uiteindelijk aan de stichting DOES.”

Laat ik het dan anders vragen: sponsort stichting DOES in 2021 wel of niet de viering van Koningsdag en de Sinterklaasintocht? 
„Geen idee. Dat moet je aan hen vragen.”

In 2019 vonden B en W die twee evenementen zó belangrijk, dat de gemeente zich financieel garant stelde. Als DOES de handen er volgend jaar opnieuw van aftrekt, stapt de gemeente er dan opnieuw zelf in? 
„Nee. We hebben daar heldere afspraken over. Daarom is het goed dat er nu een convenant is.”