De hoofdingang van het nieuwe gemeentehuis.
De hoofdingang van het nieuwe gemeentehuis. franstauber.nl

Reservepotje slinkt naar 22 miljoen euro, maar gemeentebegroting is sluitend

Gemeente

DRONTEN - Er zijn nog wat onzekerheden, maar wethouder Ton van Amerongen van financiën heeft de gemeenteraad toch een ‘structureel sluitende’ begroting aangeboden. Wel zijn de algemene reserves van de gemeente Dronten flink geslonken: van 66,1 miljoen euro begin vorig jaar naar 22,1 miljoen bij de komende jaarwisseling.

De krimp van het reservepotje heeft vooral te maken met enkele grote investeringen, zoals de renovatie van het gemeentehuis (24,9 miljoen) en de opknapbeurt van De Zuid en de Walvisstraat (4 miljoen).

De algemene reserves nemen de komende jaren volgens de begroting verder af naar 14,6 miljoen euro in 2024. Dat bedrag ligt nog steeds ruim boven het vereiste weerstandsvermogen van 12,6 miljoen. „Dat is het bedrag dat je nodig hebt als alle risico’s zich in één jaar voordoen”, legt de wethouder uit.

Kapitaalmarkt

Wethouder Van Amerongen wijst erop dat andere gemeenten leningen afsluiten voor grote uitgaven. „Onze vermogenspositie was zodanig dat wij het met eigen geld konden doen”, zegt hij daarover. Nu het geld bijna op is, denkt hij dat ook de gemeente Dronten in 2021 naar de kapitaalmarkt moet: „Dat is dan - uit m’n hoofd gezegd - voor ’t eerst sinds 20 of 25 jaar.”

De wethouder van financiën beseft dat er nogal wat onzekerheden zijn. Hij noemt corona, de opbrengst uit de toeristenbelasting voor de grote festivals en een nieuwe verdeling van de bijdrage uit Den Haag, die waarschijnlijk voor plattelandsgemeentes slecht uitpakt.

Toch maakt Van Amerongen zich niet al te veel zorgen. Wel moet er voor 2022 nog 2,4 miljoen euro bezuinigd worden, maar dat moet lukken bij het opnieuw opbouwen van de gemeentebegroting. Daar gaat de gemeente binnenkort mee beginnen.