Bankpasje
Bankpasje Onherkenbaar gemaakt door DeDrontenaar.nl

Gemeente publiceert bankgegevens van burgers: „Binnenkort heroverwegen”

Gemeente

DRONTEN - Er zijn in Dronten de afgelopen weken bankpasje als gevonden gemeld, waarna de gemeente Dronten de namen en bankrekeningnummers van de eigenaren heeft gepubliceerd. Op de vraag waarom die privacygevoelige gegevens op internet worden gezet, antwoordt een woordvoerster: „We gaan dit binnenkort heroverwegen.”

De gemeente Dronten is verantwoordelijk voor de registratie en het beheer van gevonden en verloren voorwerpen. Als iemand iets vindt, kan dit worden gemeld via de website verlorenofgevonden.nl. Via die website vraagt de gemeente ook om een foto.

Toestemming

De gemeente besluit vervolgens om de melding en de foto al dan niet te publiceren. Dat gebeurt ook bij vermiste bankpasjes. „Wij maken de afweging of we de zaak doorzetten of niet. Als we het tegenhouden vanwege de foto weet niemand dat er iets gevonden is."

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt niet te kunnen beoordelen of het publiceren van naam en bankrekeningummer door de gemeente Dronten geoorloofd is volgens de privacywet AVG: „De AVG schrijft voor dat een organisatie zelf verantwoordelijk is voor het goed regelen van de privacy.”

Uitleggen

De privacywaakhond meldt dat de gemeente Dronten wel moet kunnen uitleggen waarom de foto’s worden gepubliceerd: „Ze moeten een reden hebben om de informatie niet af te schermen.”

De Autoriteit Persoonsgegevens verwijst voor meer informatie naar de gemeentelijke functionaris gegevensbescherming (FG): „Die is weliswaar in dienst van de gemeente, maar is onafhankelijk. Het is zijn of haar taak om in de gaten te houden hoe een organisatie met privacy omgaat.”

Het kan scherper

Matthias Ouwejan is de FG bij de gemeente Dronten. Hij vindt de procedure rond het publiceren van gevonden voorwerpen op zich goed: „Maar het kan scherper. Ik heb daarom voorgesteld de procedure opnieuw tegen het licht te houden.”

De gemeente gaat overwegen om bepaalde gegevens toch onherkenbaar te maken. Ouwejan vindt bij gevonden voorwerpen de naam wel van belang: „Zodat de eigenaar zijn/haar eigendom makkelijk kan herkennen.”

Risico's niet groot

De functionaris acht de risico's bij het publiceren van bankgegevens niet groot: „Omdat ik het aannemelijk vind dat alleen mensen die iets kwijt zijn of iets gevonden hebben iets zoeken op de website.”

De eigenaar van de website verlorenofgevonden.nl reageert niet op vragen van DeDrontenaar.nl over het publiceren van deze privacygevoelige informatie.

De gemeente Dronten publiceert privacygevoelige informatie op verlorenofgevonden.nl (naam en bankrekeningnummer onherkenbaar gemaakt door De Drontenaar.nl).