Danieke van Baal - GroenLinks
Danieke van Baal - GroenLinks Ā©maartenheijenk.nl

Geen meerderheid voor ja-jasticker, maar GroenLinks geeft niet op

Gemeente

DRONTEN - Er was gisteravond in de gemeenteraad geen meerderheid voor de invoering van de ja-jasticker. Initiatiefnemer Danieke van Baal (GroenLinks) geeft echter niet op en kondigt aan dat ze het onderwerp later dit jaar opnieuw op de agenda zet.

In de huidige situatie moeten inwoners via een sticker op de brievenbus laten weten dat ze geen folders willen ontvangen. GroenLinks wil de hoeveelheid oud papier terugbrengen door het systeem om te draaien. In hun voorstel krijgen de Drontenaren pas folders als ze daar via een sticker nadrukkelijk om vragen.

Twijfels

De invoering van de sticker brengt kosten met zich mee. Verschillende fracties hikten daar tegenaan, vooral omdat de afvalstoffenheffing volgend jaar toch al fors omhoog gaat.

Ook verwonderden diverse raadsleden zich over de timing. Begin volgend jaar wordt er gesproken over een nieuw afvalbeleidsplan en dat is volgens hen het moment om over het eventueel invoeren van de sticker te praten. Daarnaast lopen er in andere gemeenten nog juridische procedures, aangespannen door de folderbranche.

Betuttelend voorstel

VVDā€™er Paul Gach sprak over een ā€˜betuttelend voorstelā€™ en Chantal Sijtsma van Leefbaar Dronten wees erop dat het voor ondernemers toch al onzekere tijden zijn. ā€žWij vallen over de kostenā€, zei Marianne Witteveen (ChristenUnie).

ā€žIk sta er dubbel inā€, twijfelde Suzanne Stoop (PvdA), ā€žIk zit met het verhaal naar de inwoners toe.ā€ Coletta Dorenbos (CDA) zag te veel onzekerheden en pleitte voor meer aandacht voor de bestaande stickers. Bij Peter Duvekot (SP) lagen de kosten gevoelig.

Later opnieuw

Danieke van Baal koos eieren voor haar geld en bracht het voorstel niet in stemming. Ze kondigde aan het later opnieuw ter sprake te brengen. Daarbij werd ze gesteund door wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie). Die noemde de ja-jasticker een serieuze optie bij de besprekingen over het nieuwe afvalbeleidsplan.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 12 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 13 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 13 uur geleden