Milieustraat gemeente Dronten.
Milieustraat gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl

Helemaal opheffen afvalstoffenheffing is optie: „Maar gratis afval bestaat niet”

Gemeente

DRONTEN - Als de gemeenteraad zich komende donderdag voor ‘t eerst gaat buigen over een nieuw afvalbeleidsplan, is het helemaal opheffen van de afvalstoffenheffing één van de opties. „Het kan ook via de OZB”, legt wethouder Roelof Siepel aan de raad voor, „Zodat we het verder ‘gratis’ doen, zonder afvalstoffenheffing op te leggen.”

Het afval en de gemeentelijke afvaltarieven leiden al jarenlang tot discussies. De komende maanden stelt de gemeente een nieuw beleidsplan vast. Zonder zelf een standpunt in te nemen, leggen B en W de gemeenteraad in ieder geval drie dilemma’s voor. Moet ieder huishouden evenveel betalen? Moet het afvalpasje anoniem blijven? En moeten àlle afvalkosten betaald worden uit de afvalstoffenheffing?

Kostendekkend

Over dat laatste dilemma zegt de wethouder: „Een belangrijk uitgangspunt is altijd geweest dat de afvalstoffen een gesloten financieel circuit zijn, dat honderd procent kostendekkend moet zijn. Het betekent heel simpel, dat het tarief àlle kosten moet dekken.”

Die kosten wisselen nogal en dat betekent dat ook het tarief dat de inwoners moeten betalen ieder jaar anders is. Daarom stellen B en W het ‘gesloten circuit’ nu ter discussie: „We gaan de raad vragen of dat een hard uitgangspunt is of dat daar over te spreken valt.”

Kost gewoon geld

Wethouder Siepel benadrukt dat gemeente de wettelijke plicht heeft om afval in te zamelen: „De kosten hangen af van de hoeveelheid afval, de prijs die we daarvoor moeten betalen en de opbrengst die we uit gescheiden afvalstromen halen. Maar links- of rechtsom mòet de gemeente dat betalen. Afval kost gewoon geld, gratis afval bestaat niet.”

„Het gaat dus niet om de vraag òf we dat als gemeente gaan betalen, het gaat om de vraag hoe we dat verdelen”, aldus Siepel. Zijn eigen mening geeft hij liever niet: „Ik wil juist in gesprek met de gemeenteraad en onze inwoners. Wat willen we met elkaar?”

Wel is wat de afvalwethouder betreft de doelstelling duidelijk: de kosten zo laag mogelijk en de milieudoelstellingen zo hoog mogelijk. „Daarin hebben we ambities.”