Klein chemisch afval kan gratis worden ingeleverd aan De Rest.
Klein chemisch afval kan gratis worden ingeleverd aan De Rest. ©maartenheijenk.nl

Zelfs gemeenteraadslid weet niet van het bestaan van ‘chemokar’ in Dronten

Gemeente

DRONTEN - Voorlichting en communicatie zijn cruciaal als het gaat om afvalinzameling, daarover waren alle fracties in de gemeenteraad het donderdag wel eens. Hoe essentieel die voorlichting is, bleek uit een opmerking van Dinand Ekkel (CDA). Terwijl hij als raadslid de portefeuille afval beheert, was hij tot voor kort niet op de hoogte van het bestaan van de ‘chemokar’ in Dronten.

Ekkel biechtte het eerlijk op: „Ik wist niet dat er een app was voor mijn chemisch afval, dat die chemocar zes keer per jaar rondrijdt en dat ik me moet opgeven om mijn lampen af te geven bij die kar. Voorlichting is dus èrg belangrijk.”

De chemokar

Bij klein chemisch afval gaat het vooral om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn, zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën. De gemeente meldt op haar website dat de inzameldata voor dit klein chemisch afval sinds 1 januari niet meer op de afvalwijzer vermeld staan: „Het klein chemisch afval wordt niet automatisch opgehaald.”

Inwoners kunnen dit afval gratis inleveren op de milieustraat aan De Reest. Ook kunnen ze het laten afhalen door de chemokar. Ze moeten zich dan van tevoren aanmelden, telefonisch of via de gemeentelijke website. De chemokar rijdt zes keer per jaar door de wijken. De eerstvolgende keer is volgende week maandag (14 december). 

Drontenaren kunnen bij de gemeente ook een zogenaamde ‘chemobox’ aanvragen.

Update: reactie Dinand Ekkel

Maandag 7 december, 14:21 uur

De heer Ekkel laat ons weten dat hij wel bekend was met de chemokar van de gemeente Dronten: „Ik heb alleen aangegeven dat ik de procedure niet kende wat betreft ophalen en opgeven daarvoor. Dat lijkt me toch wel een verschil.”
.