Ingrid Paalman (ChristenUnie)
Ingrid Paalman (ChristenUnie) ©maartenheijenk.nl

Raad ziet woningbouw Flevomanege zitten, maar het mag geen yuppenwijk worden

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad vraagt aan B en W nadrukkelijke aandacht voor de mening van de bevolking over het woningbouwplan op de locatie van de Flevomanege. Daarnaast vragen verschillende fracties om een mix van woningen, om een tweede ontsluiting op de plek van de huidige inrit van de manege en om veel groen.

De discussie in de raad vormde vanavond een eerste aanzet voor de woningbouwplannen. Wethouder Roelof Siepel maakte duidelijk dat het initiatief voor dit plan bij de Flevomanege ligt. De manege wil graag verhuizen naar nieuwbouw aan de Wisentweg en heeft projectontwikkelaar Trebbe benaderd. Dit bedrijf hoopt er 150 woningen te mogen bouwen. De gemeente is eigenaar van een deel van de grond en wil graag meewerken.

Voorafgaand aan de discussie sprak Johan Amsing de gemeenteraad toe namens bewoners van de naastliggende Concourslaan. Hij vertelde dat zij ‘in de basis geen voorstander van bebouwing’ zijn en al helemaal niet van hoogbouw. De buurtbewoners zien verder een ontsluiting van de nieuwe wijk via hun laan niet zitten. Zij vragen om een rechtstreekse aansluiting op De Zuid.

Goede mix

Hoe de wijk er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. „Wij zijn niet op zoek naar yuppenwijk waar alleen de welgestelden in het groen kunnen wonen”, zei Ingrid Paalman (ChristenUnie) daarover. Lazise Hillebregt (D66) was het daarmee eens. Zij hoopt op een goede mix van bewoners met een grote en kleine beurs, oud en jong. Remco de Maaijer van de VVD vroeg om aandacht voor starters op de woningmarkt.

Wethouder Siepel kon daarover nog geen toezeggingen doen. Omdat het om een projectmatige ontwikkeling gaat, ligt het initiatief bij Trebbe en ligt in ieder geval sociale huur niet voor de hand. Met dat laatste moest de wethouder de fracties van GroenLinks en SP teleurstellen.

Hoogbouw

Siepel waarschuwde de gemeenteraad dat het niet alles mogelijk is: „Je kunt niet zeggen: èn lage woningen, èn een stadspark èn goedkope woningen.” Als de raad goedkope woningen wil, moet er in de ogen van de wethouder misschien ook hoogbouw tot 12 of 15 meter komen. In dat geval kan er niet worden voldaan aan de vraag van Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten) om niet verder dan 9 meter de lucht in te gaan.

B en W hadden de raad gevraagd wat de grondhouding is tegenover de plannen. Wethouder Siepel concludeerde na afloop: „Ik ben blij dat het enthousiasme waarmee het college aan het proces is begonnen samen met de Flevomanege wordt gedeeld door de gemeenteraad.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 11 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 11 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 12 uur geleden