Willemien Wever, CDA
Willemien Wever, CDA ©maartenheijenk.nl

Kleine energie-initiatieven in Dronten vallen buiten de boot: „Heel frustrerend”

Gemeente

DRONTEN - Kleine energie-initiatieven in de gemeente Dronten kunnen niet gehonoreerd worden omdat het elektriciteitsnet het niet kan verwerken. „Zonnepanelen op loodsen in het buitengebied, bedrijventerreinen en scholen vallen buiten de boot. Dat is heel frustrerend”, stelt CDA-gemeenteraadslid Willemien Wever.

Nederland moet van het aardgas af. „In verhouding tot het aantal inwoners draagt Dronten een grote steen bij aan die energietransitie”, constateert Wever, „Alleen is de capaciteit van het elektriciteitsnet een knelpunt. Er wordt gewerkt aan een uitbreiding, maar die volgt pas in 2023.” De CDA’er weet dat verschillende kleine initiatieven subsidie hebben aangevraagd: „Maar de termijnen kunnen hierdoor misschien verlopen.”

Noodzaak aangeven

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) antwoordde dat zowel de gemeente als de provincie regelmatig aandacht vragen voor dit probleem. „Maar wij gaan het niet zelf aanleggen”, voegde hij eraan toe, „Wij kunnen de noodzaak aangeven, ook richting rijksoverheid.”

Van Amerongen vindt dat als het Rijk vraagt om alternatieve energiebronnen, er ook een mogelijkheid moet zijn om de elektriciteit kwijt te kunnen: „Daar vragen wij voortdurend aandacht voor.”