Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Gezinnen gaan meer afvalstoffenheffing betalen, alleenstaanden minder

Gemeente

DRONTEN - B en W stellen voor om alleenstaanden minder afvalstoffenheffing te laten betalen dan gezinnen. Uitgaande van de tarieven voor dit jaar betekent dit voor meerpersoonshuishoudens een tariefsverhoging van 20 euro per jaar. Eénpersoonshuishoudens gaan 44 euro minder betalen.

De nieuwe verdeling staat los van de tariefsverhogingen voor 2022. Over deze tarieven neemt de gemeenteraad pas aan het eind van dit jaar een beslissing.

Eerlijker

Dronten is één van de weinige gemeenten in Nederland, waar ieder huishouden evenveel afvalstoffenheffing betaalt. De hoogte van het bedrag staat los van de samenstelling van het gezin en los van de hoeveelheid afval. 

Als het aan B en W ligt komt daar verandering in: „Want het is aannemelijk dat een huishouden met één persoon minder produceert dan meerpersoonshuishoudens. We vinden het eerlijker om hierin een onderscheid te maken.”

25% meer

In Dronten bestaat 30% van de huishoudens uit één persoon. B en W stellen voor om meerpersoonshuishoudens 25% meer te laten betalen dan één persoon. 

De gemeente heeft de nieuwe verdeling vertaald naar de tarieven van dit jaar. Iedereen betaalt nu € 299,63. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, zou dat voor éénpersoonshuishoudens € 255 zijn geweest en voor gezinnen € 319.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden