Vliegveld Lelystad
Vliegveld Lelystad maartenheijenk.nl

Het valt momenteel nogal mee met herrie van vliegtuigen in gemeente Dronten

Gemeente

DRONTEN - Door corona is het aantal vliegbewegingen boven Dronten en Biddinghuizen vorig jaar sterk afgenomen. „Op veel plaatsen in de gemeente Dronten was het vliegtuiggeluid dusdanig laag dat niet of nauwelijks sprake is van hinder”, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

In opdracht van de raad laat de gemeente sinds 2010 het luchtvaartgeluid meten door de firma Sensornet: „Zo kan er een relatie gelegd worden met klachten van inwoners, ontwikkelingen rond Lelystad Airport en in een mindere mate rond Schiphol.”

40.3 dB of lager

Jaarlijks ontvangt de gemeente een rapport van Sensornet. Vorig jaar viel de herrie nogal mee. „De geluidsbelasting op basis van metingen is bij alle meetpunten 40.3 dB Lden of lager”, aldus het gemeentebestuur. Door het geringe aantal vluchten daalden de gemeten geluidsniveaus van vliegtuigen op de meeste punten globaal met 3 tot 5 dB.

De geluidsbelasting voor Dronten en Biddinghuizen is maximaal 40 dB Lden. Alleen op het meetpunt aan de Klaversingel in Biddinghuizen was wat meer overlast (42.3 dB): „Met name veroorzaakt door zeer laag overkomend militair vliegverkeer.” Ook dit blijft echter onder de ‘hindergrens’ van 48 dB.

Wel waarneembaar

De conclusie van het gemeentebestuur: „De metingen in de periode 2011 - 2020 geven aan dat op de meeste plaatsen in de gemeente Dronten vliegtuiggeluid veroorzaakt door vliegverkeer wel waarneembaar is, maar niet of beperkt nog tot hinder leidt.”

„Dit wordt mede veroorzaakt doordat vliegtuigen met een hoger startgewicht (nog) geen gebruik maken van het vliegveld Lelystad en vliegtuigen van en naar Schiphol op grotere hoogtes passeren.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 15 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 16 uur geleden