Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Nulmeting voor windparken gaat door: „Kan voor inwoners meerwaarde hebben”

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat het geluid in de omgeving van de windplannen Blauw en Groen voorafgaand aan de bouw van de turbines meten. Over deze zogenaamde ‘nulmeting’ is de afgelopen weken veel te doen geweest. Wethouder Roelof Siepel had nogal wat twijfels.

In een persbericht over de nulmeting schrijft de gemeente dat het meten van het omgevingsgeluid geen instrumenten geeft voor handhaving. Niemand kan iets met deze nulmeting als er eventueel overlast wordt ervaren, stelt de gemeente.

Algemeen inzicht

„Een meting in de omgeving geeft mogelijk wel algemeen inzicht in geluidsniveaus die optreden ten gevolge van zowel windturbinegeluid als andere geluidsbronnen”, schrijft de gemeente, „Dit kan voor inwoners meerwaarde hebben bij het voeren van gesprekken over het onderwerp en voorziet daarmee in een behoefte. Inwoners krijgen de mogelijkheid om mee te denken over hoe de metingen worden uitgevoerd.”

Los van deze nulmeting gaat de gemeente, als de windparken af zijn, meten hoeveel geluid de turbines maken: „Zo wordt gecontroleerd of ze voldoen aan de eisen in de vergunning.” Ook kan daarmee worden ingegrepen bij overschrijding van de geluidsnormen. De gemeente stelt verder een strategie op, waarin duidelijk wordt wat ze kan doen als de normen aan de laars worden gelapt.

Windplan Blauw en Groen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden