Ingrid Paalman (ChristenUnie)
Ingrid Paalman (ChristenUnie) ©maartenheijenk.nl

Gemeente aan ’t werk met anti-speculatiebeding: „Gaat het wel ver genoeg?”

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad geeft B en W de opdracht om een ronde-tafelgesprek aan te gaan over maatregelen om speculatie op de woningmarkt tegen te gaan. De raad denkt daarbij aan een anti-speculatiebeding en een bewoningsplicht.

Dronten kent al strenge regels voor sociale koopwoningen tot 210.000 euro. De raad overweegt om dit op te trekken naar 325.000 euro. B en W moeten daarover in gesprek met makelaars en andere belanghebbenden.

Beleggers

„Het wil niet zeggen dat wij ons zorgen maken, maar wij willen voorsorteren op toekomstige ontwikkelingen dat laaggeprijsde huizen weggekaapt worden door beleggers”, zei Ingrid Paalman van de ChristenUnie, die het onderwerp op de agenda zette, „We kennen de verhalen allemaal wel, het is superactueel.”

Paalman wil vooral het gesprek op gang brengen: „Wat is goed voor Dronten en onze inwoners?” Ze vond de hele gemeenteraad aan haar zijde. „Maar wij willen wel mét de betrokken partijen praten en niet over”, aldus het zojuist beëdigde VVD-raadslid Leon Schuiling.

Bestaande bouw

Alleen GroenLinks en PvdA hadden nog wat vragen. „Gaat het ver genoeg?”, vroeg Danieke van Baal van GroenLinks zich af, „210.000 euro, wat koop je daar nog voor? Bijna niets meer in deze tijd. Misschien moeten de regels ook wel gelden voor bestaande bouw. Je ziet in andere plaatsen dat hele straten met bestaande bouw worden leeggekocht door investeerders.”

Suzanne Stoop vreesde voor een ‘losse flodder’. Ze pleitte ervoor om het anti-speculatiebeleid op te nemen in een nieuwe visie op wonen in de gemeente Dronten. „Dat is een goed punt”, reageerde Paalman.

Wethouder Peter van Bergen gaat de opdracht van de raad uitvoeren: „Het lijkt me een goed initiatief voor een belangrijk onderwerp.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 2 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden