Willemien Wever, CDA
Willemien Wever, CDA ©maartenheijenk.nl

Dronten aan de slag met wijkje voor spoedzoekers: „Iets minder dan 200 woningen”

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad geeft B en W opdracht om samen met Oost Flevoland Woondiensten (OFW) serieus werk te maken van flexwoningen voor spoedzoekers. D66, ChristenUnie en VVD waren bang voor een wijkje op een bedrijventerrein met alleen vluchtelingen. Toen die angst werd weggenomen, ging de hele raad akkoord.

Volgens wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) denken gemeente en OFW aan een project met iets minder dan 200 woningen. Op initiatief van CDA-raadslid Willemien Wever vraagt de gemeente daarvoor bij het Rijk een subsidie van vijfduizend euro per woning.

Gemeente en OFW waren al op zoek maar mogelijkheden voor flexwonen. De gemeente slaagt er namelijk niet meer in om alle door het Rijk toegewezen vluchtelingen onderdak te bieden. Wever stelde voor om deze woningen te gebruiken voor alle woningzoekenden. Ze wil daarbij ook kijken op bedrijventerreinen.

Nijpende situaties

„Het vinden van betaalbare woonruimte leidt steeds vaker tot nijpende situaties”, betoogde Willemien Wever, „De krapte gaat echt schuren.” Het CDA wil deze woningen gebruiken voor mensen die urgent onderdak nodig hebben: „Die willen we niet in de kou laten staan.” Het raadslid ziet bijvoorbeeld mogelijkheden op een strook grond langs de Hanzelijn.

Ingrid Paalman van de ChristenUnie had haar bedenkingen: „Ik reed laatst over een bedrijventerrein en ik moet zeggen: ik zou er niet willen wonen. Er moet méér gebeuren dan alleen het neerzetten van woningen.” Lazise Hillebregt (D66) vreesde voor een wijkje met alleen statushouders en pleitte voor een mix.

Elkaar verdragen

Wethouder Van Bergen gaat nadenken over een vorm van begeleiding: „Het is goed om te kijken dat groepen elkaar kunnen versterken of in ieder geval verdragen.” Met die toezegging trok hij ook de VVD en ChristenUnie over de streep.

In antwoord op een vraag van het CDA meldde de wethouder dat de woningen bedoeld zijn voor inwoners ‘die de wens hebben om permanent in Dronten te gaan wonen’. Het betekent dat er geen ruimte is voor tijdelijke arbeidsmigranten.

Van Bergen beloofde dat de gemeente en OFW de schouders eronder zetten.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden