'Samen vieren we feest', meldt een doek bij de entree van de Hof van Fleur.
'Samen vieren we feest', meldt een doek bij de entree van de Hof van Fleur. ©maartenheijenk.nl

Woningbouw Hof van Fleur ligt stil door ruzie: „Wij kunnen dit niet volhouden”

Gemeente

DRONTEN - Het klonk allemaal zo mooi: Hof van Fleur zou een groene wijk worden met ruim 90 woningen. Vlakbij het Wisentbos, een omgeving waar ‘noaberschap’ centraal zou staan. De wijk is echter nog niet af en het is al hommeles. De eerste bewoners wonen er al meer dan een jaar en er zijn nog steeds geen parkeerplaatsen. De bouw van de laatste 11 woningen ligt stil.

Dinsdag stromen bewoners, gemeente, ontwikkelaar en kopers naar binnen bij de gemeentelijke commissie bezwaarschriften. Twee bewoners, de dames Voet en Bakx, hebben bezwaar aangetekend tegen de geplande parkeerplaatsen.

„Een lastige en ingewikkelde zaak”, zucht de woordvoerster van B en W. Het lastige is dat een nieuwbouwwijk móet voldoen aan een vastgesteld aantal parkeerplaatsen per woning. In dit wijkje zijn de bewoners echter eigenaar van de openbare ruimte. En wat als bewoners de parkeerplaatsen niet willen?

Is niet te doen

Vanwege de bezwaren stopte Heutink Ontwikkeling BV met de bouw van elf woningen. Het bedrijf bouwt pas verder als er duidelijkheid is in de bezwaarprocedure.

Die elf huizen zijn al verkocht en een deel van de kopers komt hopeloos in de problemen door het uitstel. Zij betalen al sinds juni voor hun hypotheek en moeten hun huidige woning uit. „Wij kunnen dit niet volhouden! Dat is niet te doen”, roept één van hen uit tegenover de bezwaarschriftencommissie.

Alles samen doen

Hof van Fleur moest een project worden waar bewoners alles samen doen. Heutink Ontwikkeling BV uit Genemuiden liet de kopers over van alles meepraten. Over moestuinen, speeltuinen, collectieve voorzieningen, over een buurtschuur, noem maar op. „Dat is het leuke deel en dat is succesvol gegaan”, stelt de ontwikkelaar.

Het ging mis bij de parkeerplaatsen. Sinds de eerste tekeningen voor de wijk heeft de gemeente Dronten de parkeernorm veranderd. Dat betekent dat er méér parkeerplaatsen moeten komen dan de bewoners was voorgehouden.

Ligt gevoelig

Extra parkeerplaatsen in een groene wijk, Heutink beseft dat het gevoelig ligt. „Maar dit zijn nu eenmaal de regels en richtlijnen van de overheid, daar moet je gewoon aan voldoen.”

Het parkeerprobleem werd extra nijpend doordat bewoners met een parkeerplaats op eigen erf besloten hun auto daar niet neer te zetten. Uiteindelijk maakte de ontwikkelaar een nieuw plan met 116 parkeerplaatsen. Keurig volgens de norm van de gemeente.

83% is vóór

Dat plan legde hij tijdens een avond in De Meerpaal voor aan de wijk. Volgens het reglement moet 75% van de gezamenlijke eigenaars vóór stemmen, dan kan pas de spade in de grond. Volgens Heutink keurde tijdens die bewonersavond 83% het plan goed.

„Als we die 116 parkeerplaatsen meteen hadden ingetekend, had iedereen gezegd dat het een groen en mooi plan was”, denkt Heutink. Nu het achteraf moest, gingen bij sommigen de hakken in het zand: „Maar met 83% vind ik dat we behoorlijk goed gepolderd hebben.”

Het zit hoog

Het liefst laat Heutink het nieuwe plan nu meteen ter inzage leggen en begint hij direct daarna met de bestrating. Zover is het echter nog niet, want de dames Voet en Bakx zijn niet bereid hun bezwaren in te trekken.

De hele gang van zaken zit de beide dames hoog. Zij zetten hun vraagtekens bij de uitvoering van de enquête onder de bewoners, ze vragen ze zich af waar ze straks hun rolcontainers aan de weg moeten zetten en ze verwijten Heutink stemmingmakerij.

„Ik zou in een groene wijk komen te wonen. Nu wordt het een wijk met parkeren”, klaagt Voet, „Ik vind het verschrikkelijk voor die elf mensen, maar die ellende is niet door óns uitgebroken.” Ze verwijt het vooral de gemeente, die halverwege de ‘wedstrijd’ de spelregels zou hebben veranderd.

Dwangsom

De bezwaarschriftencommissie komt nu met een advies aan B en W. Ondertussen dreigt mevrouw Bakx de gemeente met een dwangsom omdat het haar te lang duurt. „Ik heb de gemeente en wethouder Siepel meermalen gewezen op de problemen. Dit had veel eerder opgelost kunnen worden.”

Bakx kan zich in het aantal van 116 parkeerplaatsen nog wel vinden: „Maar dat gaat ten koste van andere voorzieningen. En het hele plaatje in de wijk moet kloppen.” Mevrouw Voet is nog lang niet tevreden: „Er blijft er nog heel wat over om te bediscussiëren.”


Tijdelijke parkeerplaatsen.



Foto’s: ©maartenheijenk.nl