Witwassen
Witwassen Steve Buissinne

Horeca Dronten wil niet opdraaien voor extra kosten van strijd tegen criminelen

Gemeente

DRONTEN - Als het aan de gemeente ligt, moeten horecaondernemers in Dronten straks hun vergunning inleveren bij ‘aantoonbaar slecht levensgedrag’. Barteld Hoekman, regiobestuurder van Koninklijke Horeca Nederland, kan daar enerzijds wel mee leven, maar stelt dat de horeca niet zit te wachten op alle extra tijd en kosten.

Flevoland gaat de strijd aan tegen ondermijning ofwel de onderwereld die zich vermengt met de bovenwereld. Criminelen kunnen horeca gebruiken voor bijvoorbeeld het witwassen van geld. Daarom hebben de Flevolandse gemeenten afgesproken dat horecaondernemers alleen een vergunning krijgen als ze geen ‘slecht levensgedrag’ vertonen.

Verkeersovertredingen

Wat zo’n regel betekent, merkte enige tijd geleden een cafébaas in Utrecht. Hij raakte zijn vergunning kwijt, omdat hij verschillende keren was veroordeeld voor verkeersovertredingen en het beledigen van een ambtenaar in functie.

B en W willen deze regel nu invoeren in Dronten: om te beginnen voor de horeca en later ook voor seks- en escortbedrijven en speelautomatenhallen. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen. Als dat gebeurt, past de gemeente de algemene plaatselijke verordening (APV) in de eerste helft van 2022 aan.

Veilig

De horeca in Dronten staat volgens Barteld Hoekman achter een goed vergunningenstelsel, waarbij ondermijning aandacht krijgt: „Zodat ‘normale’ horecaondernemers veilig hun bedrijf kunnen runnen.”

De eigenaar van ’t Raedthuys, La Vie en De Overkant in Dronten heeft echter ook bedenkingen: „Deze nieuwe vergunning brengt behoorlijk wat kosten met zich mee, zowel qua leges als qua tijd die we hier in moeten steken. Wij zijn het zeker niet eens dat de zittende horeca weer opdraait voor de extra kosten.”