Het door de gemeente ingehuurde bureau Over Morgen opperde woningbouw ten oosten van de Biddingringweg.
Het door de gemeente ingehuurde bureau Over Morgen opperde woningbouw ten oosten van de Biddingringweg. ©maartenheijenk.nl

Na plan voor Dronten-oost en nieuw dorp aan Randmeer zet gemeente volgende stap

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten huurt een externe projectleider in om plannen te maken voor de duizenden extra te bouwen woningen. Vorig jaar schreef bureau Over Morgen in opdracht van de gemeente al een eerste plan. Daarin werd gepleit voor woningbouw in Dronten-Oost en een nieuw dorp aan de Randmeren.

De Tweede Kamer besloot anderhalf jaar geleden om te kijken naar de mogelijkheid voor de bouw van 100.000 extra woningen in Flevoland. Inmiddels zijn dat er 130.000. De politiek in Dronten wil daar een forse bijdrage aan leveren. De gemeenteraad sprak in mei 2020 de bereidheid uit om te groeien van de huidige 43.000 inwoners naar 65- tot 75.000.

Dronten-oost

De gemeente liet daarop het bureau Over Morgen uit Amersfoort onderzoek doen naar drie scenario’s: 5.000, 10.000 en 15.000 extra woningen. Onderzoeker Arie-Jan Bijl kwam een jaar geleden tot de conclusie dat voor Dronten woningbouw aan de oostzijde een serieuze optie is.

„Nieuwe kernen of locaties aan het Randmeer zijn denkbaar”, meldde het rapport van Over Morgen verder. Het bureau zag daarnaast mogelijkheden om Biddinghuizen te verbinden met de Randmeerzone.

Meepraten

De suggesties van Arie-Jan Bijl hebben geen officiële status. De politiek in Dronten heeft nog geen besluit genomen over nieuwe woningbouwlocaties. De raad vindt het vooral belangrijk dat de inwoners meepraten. De fractie van GroenLinks vroeg vorige week zelfs om een referendum.

Om de groeiscenario’s voor de gemeente uit te werken, zetten B en W nu een externe projectleider in. De eigen afdeling Gebiedsontwikkeling op het gemeentehuis is volgens het college ‘in verandering’ en kan deze opdracht er niet bij hebben.

De externe kracht werkt al een aantal uren in Dronten voor gebiedsontwikkeling voor de windplannen Blauw en Groen. „Zij is adequaat en goed ingevoerd”, aldus het gemeentebestuur.

Honderdduizend woningen