Frans Rietveld - SP
Frans Rietveld - SP ©maartenheijenk.nl

Ook kwetsbare mensen tellen 35 euro neer voor laten ophalen grofvuil

Gemeente

DRONTEN - De SP wil dat het aan huis ophalen van jaarlijks één kuub grofvuil of tuinafval gratis is voor mensen zonder auto, voor mensen met een laag inkomen, voor ouderen en voor inwoners met een slechte gezondheid. „Een nogal onduidelijk voorstel”, vond VVD’er Paul Gach. Samen met de rest van de gemeenteraad stemde hij het SP-voorstel weg.

Om het laten ophalen van grofvuil te ontmoedigen, stelden B en W een tarief van 35 euro bij de eerste kuub voor. Pas bij grotere hoeveelheden wordt het goedkoper: 45 euro bij twee kuub, 55 euro bij drie kuub.

Armoedebeleid

Frans Rietveld van de SP had het er moeilijk mee: „Wij vergeten een belangrijke groep mensen.” Hij deed een voorstel om kwetsbare groepen te ontzien.

Paul Gach vond het plan van de socialisten nogal onduidelijk. Wanneer is iemand oud? Wanneer is een inkomen laag? Hoe bepaal je of iemands gezondheid slecht is? Armoedebeleid hoort volgens de VVD’er niet in de afvalstoffenheffing thuis.

Sympathiek

De meeste fracties vonden het idee van Rietveld op zich sympathiek. „Maar ik heb mijn vraagtekens bij de uitvoerbaarheid”, zei Danieke van Baal van GroenLinks. „Wie gaat het betalen?”, wilde Ingrid Paalman (ChristenUnie) weten. Zij hoopt op burenhulp, op inwoners die het afval van de buren meenemen als ze met een karretje naar de milieustraat rijden.

Frans Rietveld was teleurgesteld in zijn mede-raadsleden: „Wij zijn allemaal gezonde mensen, maar we zetten nu een groep buitenspel. Jammer dat er zo over gedacht wordt…”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden