Frans Rietveld (SP
Frans Rietveld (SP ©maartenheijenk.nl

SP snapt niets van dubbel tarief: „Niemand gooit zijn afvalpas expres weg”

Gemeente

DRONTEN - Frans Rietveld snapt niets van het dubbele tarief, dat de gemeente straks in rekening brengt als iemand zijn afvalpas door eigen schuld kwijtraakt. „Niemand gooit zijn afvalpas expres weg of maakt ‘m expres kapot”, vindt het SP-raadslid.

Als iemand in Dronten komt wonen en de vorige bewoner laat geen afvalpas achter, dan betaalt de nieuwkomer € 12,50 voor een nieuwe pas. Gooit-ie z’n pas echter per ongeluk in de ondergrondse container, dan kost een nieuwe pas 25 euro. Rietveld vindt dat onterecht, maar de SP werd in de raad alleen gesteund door de de PvdA.

Verspilling

Volgens Frans Rietveld is het tarief van € 12,50 kostendekkend en hij begrijpt niet waarom de gemeente moet verdienen op kwijtgeraakte pasjes. „We moeten ervoor zorgen dat mensen zorgvuldig met hun pas omgaan”, reageerde Paul Gach van de VVD, „Elke pas die verloren gaat is verspilling en onnodig werk.” Lazise Hillebregt (D66): „Als je iets stuk maakt of kwijtraakt moet je betalen.”

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) legde uit dat er nogal wat handelingen nodig zijn om een nieuwe pas aan te maken: „We moeten bijvoorbeeld nagaan welke waarde de pas nog had en die moet teruggeplaatst worden op de nieuwe pas. Bovendien komt het voor dat inwoners meerdere keren per jaar hun pas kwijtraken. Dat leidt tot extra kosten.”

Vuilniszakken naast container

Suzanne Stoop van de PvdA is bang dat mensen met een smalle beurs geen nieuwe pas aanvragen omdat ze die 25 euro niet willen betalen: „Werk je het nu misschien in de hand dat inwoners vuilniszakken naast de containers zetten?”

De rest van de fracties deelden de twijfels van PvdA en SP niet. Met drie stemmen tegen stelde de raad het tarief van 25 euro vast.