Milieustraat gemeente Dronten.
Milieustraat gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl

Milieustraat opeens verboden voor bewoners Ketelhaven: „Te gek voor woorden”

Gemeente

KETELHAVEN - De gemeente Dronten heeft de inwoners van Ketelhaven vlak voor de kerst via een brief laten weten dat ze vanaf 1 januari geen gebruik meer mogen maken van de milieustraat in Dronten. Bestuurslid Albert Bosma van de Vereniging van Eigenaren Ketelhaven snapt er niets van: „Waar moeten we nu met een oud matras of met ons chemisch afval naartoe?”

De VvE is het oneens met de maatregel. Bovendien begrijpt Bosma niet waarom er geen enkel overleg is geweest. Ook vindt de VvE niet dat je zoiets een week van tevoren kunt meedelen.

Vragen aan Veldhoen

D66 heeft vragen over de gang van zaken gesteld aan verantwoordelijk wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie). „Inwoners zijn overvallen door dit besluit”, schrijft raadslid Rob van der Schans.

De VvE heeft inmiddels een afspraak voor een gesprek met wethouder Veldhoen. Daarmee was de maatregel nog niet van tafel. Pas na een e-mail aan de burgemeester kreeg het bestuur een excuus. Daarin staat dat de bewoners tot dat gesprek - in de derde week van januari - op de milieustraat terecht kunnen.

Bedrijfsafval

Volgens de brief van de gemeente is het afval van de Ketelhaven-bewoners wettelijk gezien bedrijfsafval: „En de milieustraat beschikt niet over een vergunning voor de acceptatie van bedrijfsafval.”

Albert Bosma heeft daar moeite mee: „Wij zijn natuurlijk niet allemaal bedrijven. Bij een recreatiepark ligt dat anders. Daar heb je een ondernemer die standplaatsen verhuurt en dan heb je het inderdaad over een bedrijf.”

Het bestuurslid legt uit dat Ketelhaven vroeger een recreatiepark was, maar dat het al jarenlang een definitieve woonbestemming heeft. Het betekent dat de bewoners dezelfde rechten en plichten hebben als andere inwoners: „Wij betalen ook netjes belasting aan de gemeente Dronten.”

Eigen afvalinzameling

Wel regelt Ketelhaven nog steeds de eigen afvalinzameling en de bewoners betalen dan ook geen afvalstoffenheffing. Dat is een erfenis uit het verleden. Het buurtschap heeft voor die afvalinzameling een contract met de firma Renewi. Ze zijn tot nu toe wel altijd welkom op de milieustraat. Omdat ze geen afvalstoffenheffing betalen, moeten ze daar iedere kuub afrekenen. En dat vindt de VvE redelijk.

Waarom de gemeente die afspraak nu eenzijdig en zonder overleg opzegt, is de VvE volstrekt onduidelijk. Mogelijk ziet de gemeente het nog steeds als recreatiewoningen, want in haar brief spreekt de gemeente over ‘(recreatie)woningen’.

Hoe nu verder

Hoe moet het nu verder? Volgens Albert Bosma is het geen optie dat de gemeente Dronten de afvalinzameling in Ketelhaven overneemt: „Want wij hebben nog een langlopend contract met Renewi.”

Het VvE-bestuur wil dat de bewoners van Ketelhaven ook na de jaarwisseling welkom zijn op de milieustraat. Bosma ziet daarvoor genoeg mogelijkheden. Hij noemt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de bewoners tegen betaling een afvalpas te geven: „Wij zijn echt wel voor rede vatbaar.”

De vlak voor kerst verstuurde brief van de gemeente moet echter van tafel: „Want dat is te gek voor woorden.”

De brief van de gemeente:


De rode doorhalingen zijn uit privacy-overwegingen aangebracht door de redactie van DeDrontenaar.nl.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden