Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Meer restafval betekent meer betalen: 40,7% eens, 33,5% oneens

Gemeente

DRONTEN - ‘Meer restafval betekent meer betalen’, zo luidde één van de stellingen in de stemhulp voor de gemeenteraadsverkiezingen van Dronten. 40,7% van de lezers was het ermee eens, 33,5% was het ermee oneens.

.

Stelling:

Meer restafval betekent meer betalen.

Helemaal eens18,4%
Eens22,3%
Neutraal25,8%
Oneens12,1%
Helemaal oneens21,4%
Hoe belangrijk?
Belangrijk17,5%
Gemiddeld75,8%
Niet belangrijk6,6%

.

Dit zegt de politiek:

D66: helemaal eens

D66 gelooft in ‘de vervuiler betaalt’. Diftar is een systeem voor de inzameling van afval waarbij per huishouden of rechtspersoon geregistreerd wordt hoeveel en wat voor een soort afval wordt ingeleverd.

GroenLinks: helemaal eens

Als je meer afval aanbiedt, betaal je meer. Scheid je goed je afval en bied je minder aan, dan betaal je ook minder. Dat is eerlijk en afval scheiden loont. Mensen die om medische redenen meer afval hebben moeten geen financiële nadelen ondervinden.

Leefbaar Dronten: helemaal eens

De vervuiler betaalt.

CDA: eens

Een financiële prikkel helpt: wie minder restafval aanbiedt wordt beloond met een lagere afvalstoffenheffing. Diftar is nog niet aan de orde. Eerst willen we in beeld brengen waar bijsturing nodig is en voorlichting op maat geven.

ChristenUnie: eens

De ChristenUnie wil afval zien als grondstof. Als we afval goed gescheiden inzamelen bij de bron, kunnen de grondstoffen worden aangeboden voor hergebruik. Om goed scheiden van afval te stimuleren zijn wij voor Diftar, waarbij de vervuiler betaalt.

PvdA: eens

De PvdA is voorstander van het principe de vervuiler betaalt.

SP: oneens

Er zijn genoeg situaties waarbij inwoners er niets aan kunnen doen dat zij meer restafval produceren. Denk aan luiers en incontinentiemateriaal. Wij zijn tegen betalen voor restafval.

VVD: oneens

Inwoners kunnen afval zo goedkoop mogelijk kwijt en willen zo min mogelijk verspilling. Daarbij streven we zoveel mogelijk naar hergebruik en recycling. We willen geen rigide systeem met afvalregistratie en respecteren de privacy van onze inwoners.

Verantwoording:

  • Een stemhulp is géén enquête. Wat de kiezers invulden, kan hooguit gezien worden als indicatie van het sentiment in de samenleving.
  • De stemhulp is anoniem. Gegevens kunnen niet herleid worden tot personen. Gebruikers waren ervan op de hoogte dat de uitkomsten per stelling gebruikt worden voor artikelen.
  • De standpunten en de toelichtingen zijn aangeleverd door de politieke partijen en zijn letterlijk overgenomen.
  • Het dossier ‘gemeenteraadsverkiezingen 2022’ van DeDrontenaar.nl #GRV2022