De nieuwe wijk bij de Flevomanege.
De nieuwe wijk bij de Flevomanege. screenshot stedenbouwkundig plan Trebbe

Kiezers en partijen zijn het aardig eens over zelfbewoningsplicht in Dronten

Gemeente

DRONTEN - ‘Wie een woning koopt, moet er ook gaan wonen’, zo luidde één van de stellingen in de stemhulp voor de gemeenteraadsverkiezingen van Dronten. De meeste lezers zijn het ermee eens en veel lezers vinden het bovendien een belangrijk onderwerp. Ook alle politieke partijen zijn het ermee eens.

.

Stelling:

Wie een woning koopt, moet er ook gaan wonen.

Helemaal eens64,1%
Eens17,1%
Neutraal11,6%
Oneens3,5%
Helemaal oneens3,7%
Hoe belangrijk?
Belangrijk44,7%
Gemiddeld53,3%
Niet belangrijk2,0%

.

Dit zegt de politiek:

ChristenUnie: helemaal eens

De koper wordt verplicht te gaan wonen in de woning die hij koopt, niet alleen bij nieuwbouw, maar ook in de bestaande bouw. Daarmee reguleert de gemeente meteen ook de toeristische verhuur beter.

GroenLinks: helemaal eens

Betaalbaar wonen wordt steeds lastiger door de krappe woningmarkt. We geven ontwikkelaars niet de vrije hand en we bouwen voldoende sociale woningen. Nieuwbouw is er voor alle groepen en kopers gaan er zelf wonen.

PvdA: helemaal eens

De PvdA is voor de invoering van een bewoningsplicht en ook voor een antispeculatiebeding.

CDA: eens

Het CDA heeft eind 2021 een motie Actieplan Wonen ingediend om knelpunten snel te kunnen aanpakken. Met concrete voorstellen, zoals een zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming moeten woningen beschikbaar blijven voor onze eigen inwoners.

D66: eens

Bouwen doen we voor de mensen die er gaan wonen, niet voor ontwikkelaars, dus in een woning moet je zelf gaan wonen. Uitzonderingen blijven er, bijvoorbeeld voor bijzondere doelgroepen, zoals starters, onze studenten of arbeidsmigranten.

Leefbaar Dronten: eens

Zelfbewoningsclausule antispeculatiebeding.

SP: eens

Met de huidige woningnood is het niet te verantwoorden dat er leegstand is. Ook zijn er teveel projectontwikkelaars bezig woningen op te kopen om ze duur weer te verhuren.

VVD: eens

Bij verkoop van grond voor de bouw van starterswoningen, is zelfbewoningsplicht het uitgangspunt. Ook doen we alles wat mogelijk is om speculatie tegen te gaan. Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepelere procedures.

Verantwoording:

  • Een stemhulp is géén enquête. Wat de kiezers invulden, kan hooguit gezien worden als indicatie van het sentiment in de samenleving.
  • De stemhulp is anoniem. Gegevens kunnen niet herleid worden tot personen. Gebruikers waren ervan op de hoogte dat de uitkomsten per stelling gebruikt worden voor artikelen.
  • De standpunten en de toelichtingen van de politiek zijn aangeleverd door de partijen en zijn letterlijk overgenomen.
  • Het dossier ‘gemeenteraadsverkiezingen 2022’ van DeDrontenaar.nl #GRV2022
Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 4 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 5 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 5 uur geleden