Projectleider Pieter van Kruistum (links) geeft uitleg.
Projectleider Pieter van Kruistum (links) geeft uitleg. ©FotostudioWierd

Provincie wil zonnedak zoals bij gemeentehuis Dronten ook op 24 andere locaties

Gemeente

DRONTEN - Door het zonnedak boven de parkeerplaats draait het gerenoveerde gemeentehuis volledig op zonne-energie. „Daarmee is het volledig gasloos, wat mij als portefeuillehouder duurzaamheid natuurlijk extra trots maakt.” Dat zei wethouder Ton van Amerongen vanmiddag tijdens een conferentie waar het project werd afgesloten.

De met 1100 zonnepanelen overdekte parkeerplaats achter het gemeentehuis is een jaar in gebruik. De ervaringen met dit project kwamen vandaag aan bod in De Meerpaal. Ook brachten de bezoekers een bezoek aan de parkeerplaats: „Waar de ruimte viervoudig wordt benut: parkeren, energie opwekken, opslaan en laden.”

25 locaties

„Door een Europese bijdrage konden we ook een batterij realiseren om elektriciteit op te slaan. Een mooie innovatie die het project uniek maakt”, zei Van Amerongen. Gedeputeerde Jan de Reus vertelde dat de provincie het project wil opschalen naar 25 locaties. De volgende test betreft 180 parkeerplaatsen bij Mac3Park in Lelystad en Almere.”

De verschillende partners constateerden vandaag dat de acceptatie van het zonnedak door omwonenden zeer groot is. Een andere conclusie: „Door slim energiemanagement kan het gemeentehuis van Dronten de zelf opgewekte energie optimaal benutten.” 

Veel plannen voor duurzame energieprojecten kunnen op dit moment niet doorgaan vanwege het overbelaste energienet. „Door lokaal energie op te wekken én te verbruiken, helpt dit project het net te ontlasten”, aldus de samenwerkende partners.