Gemeentehuis Dronten.
Gemeentehuis Dronten. Foto: ©maartenheijenk.nl

Begroting 2023: Is Dronten nog geen volwassen gemeente?

Gemeente

DRONTEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft donderdag de eerste begroting van de bestuursperiode 2022-2026 gepresenteerd. Er wordt gemeld dat Dronten volwassen aan het worden is, waaruit geconcludeerd kan worden dat de gemeente dat dus nog niet is. 

Het college markeert 2023 als een bijzonder jaar, omdat in dit jaar de fundamentele keuze gemaakt gaat worden hoe Dronten gaat groeien en welke stappen daarin worden gezet op weg naar volwassenheid. Inmiddels bestaat de gemeente Dronten 50 jaar, normaal gesproken zou iemand van 50 al lang en breed volwassen moeten zijn. Maar de gemeente Dronten dus niet? “Dat is een hele interessante”, reageert wethouder Peter van Bergen.

Het ligt volgens de wethouder in het evenwicht tussen beheren wat er de voorbije jaren is ontwikkeld en het tegelijkertijd doorontwikkelen van de gemeente. “Sinds eind jaren 50 van de vorige eeuw heeft altijd de ontwikkelingskant centraal gestaan. Maar we lopen nu ook simpelweg tegen ‘beheerdingen’ aan. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe accommodaties gebouwd, maar er moeten ook een heleboel accommodaties onder handen worden genomen om klaar te zijn voor de toekomst. Het gaat om dat evenwicht, dat is een stap naar volwassenheid.”

Gezonde financiële positie

De begroting leert dat de gemeente Dronten een gezonde financiële positie heeft. Het uitgangspunt is dat gestreefd wordt naar een stabiel en realistisch financieel beleid, zo wordt gemeld. Het college benadrukt om de ambities te realiseren en klaar te staan voor komende uitdagingen en ontwikkelingen, bereid te zijn verantwoorde financiële risico’s te nemen. ‘Daar is ruimte voor. Bovendien verwachten we op basis van onze mogelijke groeiplannen meer inkomsten van het Rijk.’

Naar verwachting wordt de begroting in november besproken in de gemeenteraad.