Afbeelding
Foto: Wouter Foppen

Gemeente Dronten in de prijzen met dementievriendelijke route

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten is in de prijzen gevallen met de dementievriendelijke route - de Oost. Tijdens de uitreiking van de loopawards 2022 ontving de gemeente een award in de categorie ‘ruimte in de fysieke omgeving’.

De gemeente Dronten concurreerde met de collega’s uit Delft en Leeuwarden. De jury beoordeelde de dementievriendelijke route als beste, onder andere omdat de oplossing erg eenvoudig is, maar de impact groot. 

Uitleg

De Oost in Dronten is een straat waar een verzorgingshuis en seniorencomplex aan liggen. Er komen steeds meer mensen met dementie en iedereen moet steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor is het steeds belangrijker dat mensen met dementie die nog thuis wonen, zelfstandig naar buiten kunnen.

Er is daarom een route aangelegd die overzicht, rust en structuur biedt en herkenbaar is. Daardoor kunnen dementerenden, maar ook andere doelgroepen langer zelfstandig gebruik maken van de openbare ruimte. Er zijn meer rustplekken aangebracht, fietsstroken zijn gescheiden en alle plekken om over te steken op de wegen zijn verhoogd, zodat de hoogtes gelijk liggen aan de aansluitende voetpaden. Hierdoor kunnen mensen met beginnende dementie zelfstandig naar buiten.

Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 6 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 7 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 7 uur geleden