Hans Hofmeijer-Boon (GroenLinks)
Hans Hofmeijer-Boon (GroenLinks) Foto: ©MaartenHeijenk

Brok in de keel na emotioneel betoog van Hans Hofmeijer over doodgeboren zoon Pieter

Gemeente

DRONTEN - “Op 21 december 2021 is mijn zoon Pieter geboren”, zei Hans Hofmeijer-Boon (GroenLinks) gisteravond tijdens de raadsvergadering, “Drie dagen ervoor waren wij er tijdens de 20-wekenecho achtergekomen dat hij niet meer leefde…” 

Het raadslid hield een emotioneel betoog om aandacht te vragen voor de internationale week voor levenloos geboren kinderen. Burgemeester Jean Paul Gebben moest ‘na dit bewonderenswaardige verhaal’ even slikken en vroeg een moment van stilte.

Daarop besloot de raad unaniem om tijdens de tweede week van oktober het gemeentehuis te verlichten in de kleuren van Baby Loss Awareness Week. Ook het fontein op het Meerpaalplein krijgt die kleuren: roze en blauw.

Hartje klopte niet meer

Hofmeijer vertelde dat de echo van Pieter vooraf aanvoelde als een routine-controle: “Ik had ’s ochtends nog foto’s laten maken voor de gemeenteraadsverkiezingen, mijn vrouw heeft hem nog voelen schoppen. En om twaalf uur was hij dood. Zijn hartje klopte niet meer.”

“Hij had een naam, een hele mooie: Pieter. Hij had kleertjes, hij had meubeltjes en een kamertje, hij had twee trotse broers, een trotse zus, twee trotse ouders. Hij is geboren op de kraamafdeling, net als heel veel andere baby’s. Hij is alleen niet mee naar huis gegaan in een maxicosi, maar in een mandje, op schoot in de auto.”

“Hij is bij ons thuis geweest met Kerst en iedereen heeft hem mogen zien. Daarna hebben wij hem laten cremeren en heeft hij een mooie plek gekregen op de schouw.”

We vieren z’n verjaardag

“Hij zal altijd onderdeel blijven uitmaken van ons gezin, van ons systeem. We hebben het heel vaak over hem: hoe oud hij nu zou zijn, of hij net zo’n eigenheimer zou zijn als onze andere kinderen. We vieren z’n verjaardag met het gezin. Op de kaartjes die we sturen staat een klein vlindertje. Dat is hij.”

“Zoals wij zijn er heel veel ouders, duizenden, natuurlijk ook in Dronten. Ouders die met een verdriet lopen dat voor de omgeving niet tastbaar is. Want vroeger werden kinderen als Pieter weggewerkt, letterlijk. Niemand kreeg ze ooit te zien. Hun namen werden niet genoemd. Er werd gedaan alsof ze nooit hadden bestaan. Hun ouders hebben daar heel erg vaak decennia later nog steeds last van.”

Warm en menselijk signaal

Hofmeijer vertelde dat de tijden gelukkig veranderd zijn: “Veel ouders hebben hier heel veel aan.” Daarom vroeg het raadslid om aandacht voor Baby Loss Awareness Week, elk jaar in de tweede week van oktober: “Om ouders die zo’n verdriet met zich meedragen een hart onder de riem te steken.” Volgens Hofmeijer is dat een hele kleine moeite: “Maar een ongelofelijk warm en menselijk signaal.”

Wethouder Lazise Hillebregt (D66) was het helemaal met hem eens: “U maakt iets bespreekbaar wat moeilijk is. Ik ben geraakt door uw verhaal. Ik gun alle ouders die dit meemaken om er vaker over te praten en om het normaler te maken in onze samenleving. Natuurlijk gaan we dit doen! We maken er nog dit jaar werk van.”

Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 5 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 6 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 6 uur geleden